fbpx
16.8 C
София
неделя | 29.05.2022 | 01:06:24
неделя | 29.05.2022 | 01:06:24
16.8 C
София

Ураганен вятър и лавинна опасност на Седемте рилски езера

Вече трети ден седалковият лифт до хижа "Рилски езера" не работи

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

За ураганен вятър и опасност от лавини в Рила съобщават планинските спасители в района. Поради високата скорост на вятъра не работи седалковият лифт до хижа “Рилски езера”. БНР предава, че по ски пистата могат да бъдат забелязани единици скиори или любители на екстремните спускания.

Божидар Джокин от спасителния отряд в Дупница обяснява, че вятърът е южен, което създава реална опасност от лавини по циркуса.

“Сняг има доста, но заради топлия южен вятър е омекнал, така че има опасност от лавини. Самият сняг натежава, което значи, че трябва да се избягват преходите по високите места на планината. Настоящата ситуация предполага свличане на снежна маса дори без човешка намеса”, обясни той.

След 2 януари планинската спасителна служба в Дупница преминава на постоянно дежурство в района на езерата. Дотогава ще се реагира само при подаден сигнал за инцидент или бедстващи в планината.

- Реклама -spot_imgspot_img
Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук