fbpx
More

  Управляващите предлагат да има финансови стимули за кръводарителите

  Целта е да има повече дарители, по-добра система за контрол и наблюдение, както и да се намали търговията с плазма

  Финансови стимули и по-обстойни изследвания при кръводаряване предвижда нов законопроект в Народното събрание. Целта е да има повече дарители, по-добра система за контрол и наблюдение, както и да се намали търговията, информира Нова телевизия.

  Предвижда се човек, който дарява кръв, да получава тонизиращи храни и напитки в размер на 15 лв., а не както досега – 8 лв., около 50% от дневната надница на средната заплата, което към момента означава около 40 лева. както и възстановяване на транспортни разходи в размер на 35 лв., които трябва да бъдат доказани с документ. Депутатите предлагат при спешни случаи на кръводарителите да се плащат между 120 и 150 лв. за литър кръв.

  „Всички се фокусираха върху парите, а никой не погледна другите много ценни неща, които се правят с този законопроект. Едното е, че от 10 години насам не е актуализиран Законът за кръвта. Имаме много неща, които изостават от развитието и на науката, и от социалното развитие”, коментира д-р Александър Симидчиев.

  В законопроекта са предвидени и средства за кампании по кръводаряване. „Продължавам да мисля, че не финансирането на индивида ще бъде неговата мотивация да дари кръв”, посочи още Симидчиев.