fbpx
25.8 C
София
четвъртък | 26.05.2022 | 21:35:58
четвъртък | 26.05.2022 | 21:35:58
25.8 C
София

Управляващата коалиция подкрепя създаването на временна комисия за обстоятелствата, довели до спиране на природния газ от “Газпром”

В отговор на обвинения от опозицията, че смятат да саботират работата на комисията, от ПП казаха, че не бягат от отговорност и са готови да я председателстват

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

От Парламентарната група на “Продължаваме Промяната” ще подкрепим проекта за решение за създаване на временна комисия за обстоятелствата, довели до спиране на природния газ от “Газпром”. Това заяви Венко Сабрутев (ПП) по време на дебата в парламента по двете проекторешения – на ГЕРБ-СДС и на “Възраждане”, за създаване на временна комисия във връзка с доставките на природен газ за България.

“Надяваме се тази комисия да извади всички реални факти, така че опозицията да не може повече да говори глупости”, каза Сабрутев. Ние няма какво да крием, затова ще подкрепим тази комисия и дори няма да настояваме за председателско място, допълни той.

Теменужка Петкова (ГЕРБ-СДС) възрази, че това, което говорят, са факти. Ако нямаше диверсификация, нямаше сега откъде да дойде една молекула газ, коментира тя. Според Петкова такава временна комисия би имала голямо значение за публичността и прозрачността на взетите от правителството решения, както и за визията на кабинета оттук нататък във връзка с доставките на природен газ.

Нека да има комисия, нека да се видят как и по какъв начин са доставяни количествата газ, защо газът от Русия минава през България и после пак се връща в България, каза Рамадан Аталай (ДПС). Той попита управляващите как си представят, че цената на втечнения газ, който априори има 25 процента загуба, ще бъде по-евтин от тръбния газ.

Делян Добрев го репликира, че за някои бизнеси няма значение колко е цената на газа. Ако правиш банички, които струват един лев, има голямо значение колко е цената на тока и колко е цената на газа, но ако правиш кето торти от 100 лева, няма никакво значение, коментира той.

В отговор на обвинения от опозицията, че смятат да саботират работата на комисията, от ПП казаха, че не бягат от отговорност и са готови да я председателстват, допълва БТА.

Председателят на ПГ на “Има такъв народ” Тошко Йорданов каза, че ще подкрепят създаването на такава комисия, но, по думите му, тя е безсмислена. Той призова опозицията да се ориентира дали иска или не да има председател на комисията. От “Демократична България” също подкрепиха създаването на такава комисия.

От БСП ще подкрепим анкетната комисия, каза заместник-председателят на групата Драгомир Стойнев. През годините сме гледали десетки, надали са имали голям резултат, коментира обаче той. Според Стойнев целта на тази анкетна комисия е да се разбере какво се е случило и как се появяват тези доставчици на природен газ.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова предложи двете проекторешения – на ГЕРБ-СДС и на “Възраждане”, да се обединят и изчете редакциите от трибуната. Предвижда се да се създаде Временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства относно действията, споразуменията и намеренията на Министерски съвет по отношение на доставките на природен газ за Република България, както и проверка на обстоятелствата, довели до спиране на природния газ от „Газпром експорт“ и проведената процедура за избор на алтернативни доставчици от „Булгаргаз“. Предлага се комисията да се състои от 14 души – по двама от всяка парламентарна група, и срокът на работа да бъде два месеца.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук