fbpx
29.8 C
София
4 юли 2022 | понеделник | 17:50

Управителят на НЗОК: Лекарите, работещи на първа линия, взимат по 1200 лв. от този месец

Превантивно е увеличена и цената на клиничните пътеки за Covid- 19 от 1200 лв. на 1400 лв.

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img

Лекарите, работещи на първа линия, получават по 1200 лева от този месец, когато те са в болниците на пълен работен ден. До края на месеца забавянията на тези плащания ще се регулират. Ще предложа и личните лекари да изписват рецептите за безплатно лечение на Covid-19. Това каза в ефира на БНР управителят на Националната здрвноосигурителна каса проф. Петко Салчев.

Той уточни, че това може да стане след договаряне с Българския лекарски съюз. Салчев добави, че ще изпрати писмо до Надзорния съвет на НЗОК да вземат това решение и след утвърждаване му от УС на БЛС този проблем до седмица да бъде решен. Тези действия се случват в навечерието на утрешния протест на спешни медици и лекари, работещи в ковид отделения, пред здравното министерство, заради неяснота в методиката за изплащане на допълнителните средства и напрежението в системата.  

Проф. Салчев добави още, че според него няма болници, които не са си получили средствата за лечение на ковид пациенти.

“Двойно е увеличението на плащанията за Covid пациенти за деветмесечието през тази година. Спрямо миналата е със средно 179 на сто по-високо, или почти двойно, което НЗОК изплаща”, посочи той.

Проф. Салчев коментира още, че не очаква преразходи в бюджета на НЗОК, като до момента за болнична дейност са разплатени почти 1,4 млрд. лв.

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here