3.12.2022 | събота | 05:30

Управителят на БНБ: Доходите ще скочат, когато влезем в еврозоната

Публикувано:

Сподели поста:

Присъединяването към еврозоната ще доведе до увеличаване на доходите у нас. Въпреки растящата инфлация, банковата система е стабилна, обяви управителят на Българската народна банка Димитър Радев.

Припомняме, че през миналата година България стана част от механизма ERM II, по-известен като чакалнята на еврозоната. Плановете на БНБ и на родните правителства са за влизане във валутния съюз на 1 януари 2024 г.

„Неслучайно синдикатите са едни от най-големите привърженици на този процес. Готови сме да извършим големия по обем работа, който предстои през следващите 2 г., политически – остава да видим. Бяха направени заявки, че еврото ще влезе на 1 януари 2024 г. Предстои да видим“, посочи Радев пред бТВ.

Управителят на БНБ каза още, че курсът който ще се използва при преминаване към общоевропейската валута, ще е 1.9553 лев-евро. А влоговете на хората в лева автоматично ще преминат в евро. Но двете валути ще могат да се използват за кратко – около месец, като първоначално цените ще се обявяват и в евро, и в лева.

За да свикнат хората, този тренд ще започне 6 месеца преди влизането на еврото като официална валута и ще продължи една година след това.

Радев уточни, че бюджетният дефицит е един от критериите, които могат да спрат присъединяването към еврозоната, но България е в много добри изходни позиции по този показател.

Според него по време на ковид епидемията банковите влогове са се увеличили.

„Депозитите се увеличават още преди кризата, увеличи се по време на кризата – хората действително са притеснени и спестяват. От друга страна, нямат инвестиционни възможности“, обясни управителят на БНБ.

Отчетен е и скок при покупката на жилища и в момента не може да се говори за „имотен балон“. Това обаче не са добри знаци за развитието на икономиката, но все пак Радев прогнозира, че тя ще възстанови нивата си отпреди кризата в края на 2022 г.

Инфлацията също ще бъде стабилизирана през следващата година.

Георги Донков
Георги Донковhttp://www.newsone.bg
От близо 30 години Георги Донков работи като журналист. Практикувал е професията в почти всички видове медии, в различни точки на света. Макар че най-дълго е работил в телевизията, голямата му любов си остава радиото, а последната му страст са онлайн медиите.
София
облачно
5.1 ° C
5.6 °
4.8 °
90 %
1kmh
100 %
сб
8 °
нд
7 °
пн
8 °
вт
9 °
ср
8 °

Прочети още

Румен Радев: Вместо европейска солидарност, България получава цинизъм!

Президентът Румен Радев разкритикува думите на премиера на Нидерландия Марк Рюте, който разкритикува България, че всеки може да...

Какво да гледаме в HBO max през декември

Сред акцентите в празничния месец са блокбастърът Морбиус с Джаред Лето и филм-изненада, който ще бъде наличен на 16 декември....

„Брансън“ дебютира днес в HBO max

„Брансън“ - документалната поредица за световноизвестния предприемач дебютира в HBO Max „Винаги съм вярвал, че животът ти не е пропилян,...

Осем филма за празниците, които някои не биха харесали, но – струва ни се – на вас ще ви допаднат

Балът на чудовището, Братя Грим, Американски пай и още нетрадиционните кинопредложения от менюто на TV1000 Освен мигащите светлинки по...