3.12.2022 | събота | 09:04

УНИЦЕФ: Близо 240 млн. деца в света са с увреждания

Публикувано:

Сподели поста:

Почти 240 млн. е броят на децата с увреждания в световен мащаб. Това се посочва в нов доклад на УНИЦЕФ.

„Това ново изследване потвърждава това, което ние вече знаем – децата с увреждания са изправени пред много, често трудни за преодоляване, препятствия в реализирането на правата си“, отбеляза Хенриета Фор, изпълнителен директор на УНИЦЕФ.

Тя уточнява, че затрудненията засягат както достъпа им до образование, така и съвсем прости, но важни неща, като някой да им чете приказки у дома.

„Вероятността децата с увреждания да бъдат включени или чути е много по-малка по почти всеки един показател. Твърде често децата с увреждания просто остават на заден план“, твърди Фор.

Докладът включва данни от 42 държави и обхваща над 60 показателя за детско благосъстояние – хранене и здраве, достъп до вода и санитарни услуги, образование и защита от насилие и експлоатация. Данните са разпределени по вид функционално затруднение и тежест, пол, икономически статус и държава.

От информацията става ясно, че в сравнение с децата без увреждания, за тези с увреждания е 24% по-малко вероятно да получат ранно стимулиране и отзивчива грижа, 42% е по-малко вероятно да имат основни умения за четене и броене, 25% е по-вероятно да страдат от загуба на тегло и 34% – от забавяне в растежа, 53% е по-вероятно да имат симптоми на остри респираторни инфекции, 49% – никога да не са посещавали училище, 47% от тях е по-вероятно да не посещават основно училище, 33% е по-вероятно да не посещават средно училище и 27% е по-вероятно да не посещават висше училище. 51% от децата със специални нужди е по-вероятно да се чувстват нещастни, 41% – да се чувстват дискриминирани и 32% е по-вероятно да са обект на тежки телесни наказания.

Анализът демонстрира, че съществува цял спектър от рискове и възможни последици в зависимост от вида увреждане, местожителството на детето и до какви услуги има достъп то.

Достъпът до образование е една от многото теми, разгледани в доклада. Налице е широко съгласие за важността на образованието, но децата с увреждания все още изостават в учението. Според доклада децата, които изпитват затруднения в общуването и в това да се грижат за себе си, е най-вероятно да не посещават училище, независимо от етапа на образование. Броят на децата, които не посещават училище, е най-голям сред децата с множество увреждания и неравенствата се задълбочават още повече, когато бъде отчетена и степента на увреждането.

„Приобщаващото образование не трябва да бъде лукс. Прекалено дълго време децата с увреждания са изключвани от обществото по начин, който нито едно дете не заслужава. Моят личен опит като жена с увреждане потвърждава това твърдение“, казва Мария Александрова, 20 г., млад застъпник за приобщаващо образование в България.

„Никое дете, особено най-уязвимото, не трябва да се бори само́ за основните си човешки права. Имаме нужда правителствата, заинтересованите страни и неправителствените организации да гарантират, че децата с увреждания ще имат равен, приобщаващ достъп до образование“, казва още Мария.

Всички деца, включително тези с увреждания, трябва да имат гласност по въпросите, засягащи живота им, както и възможност да реализират своя потенциал и да упражняват правата си, посочват от УНИЦЕФ.

Организацията призовава правителствата да предоставят на децата с увреждания равни възможности, да провеждат консултации с хора с увреждания и да вземат предвид целия спектър от увреждания, както и специфичните потребности на децата и техните семейства, когато предоставят приобщаващи услуги и равнопоставен достъп до качествено образование.

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
София
облачно
5.1 ° C
5.4 °
4.8 °
88 %
2.1kmh
100 %
сб
8 °
нд
7 °
пн
8 °
вт
9 °
ср
11 °

Прочети още

Румен Радев ще представлява България на Срещата на върха ЕС-Западни Балкани в Тирана

На 5 и 6 декември българският държавен глава Румен Радев ще бъде на посещение в Тирана, Република Албания....

Информация за състоянието на републиканските пътища към 06:30 ч. на 03.12.2022 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -4 °С до +9°С. Времето над страната е облачно. Слаб вятър духа...

Румен Радев: Вместо европейска солидарност, България получава цинизъм!

Президентът Румен Радев разкритикува думите на премиера на Нидерландия Марк Рюте, който разкритикува България, че всеки може да...

Какво да гледаме в HBO max през декември

Сред акцентите в празничния месец са блокбастърът Морбиус с Джаред Лето и филм-изненада, който ще бъде наличен на 16 декември....