fbpx
More

  УНИЦЕФ: България е със средни показатели по зелени градски пространства

  Страната ни е сред държавите, в които средната експозиция на населението на фини прахови частици е от високите, показват още данните

  България е със средни показатели по зелени градски пространства и е на 21-во място от общо 39 държави по този показател. Финландия е водеща в това отношение. Това отчита международното проучване на изследователския център на УНИЦЕФ –  „Иноченти” на тема „Места и пространства: Околната среда и благосъстоянието на децата”.

  Резултатите бяха представени в Деня на детето, 1 юни, в присъствието на вицепремиера по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов. Докладът сравнява как 39 държави се справят с осигуряването на здравословна среда за децата.  

  България е сред държавите, в които средната експозиция на населението на фини прахови частици е от високите, показват още данните.

  Изгубените години живот в добро здраве (на 1000 деца под 15-годишна възраст) поради замърсяване на въздуха са най-много в Колумбия (3,7) и Мексико (3,7), а най-малко – в Япония (0,2) и Финландия (0,2). За България този показател е 1,7.

  България е сред страните, които черпят голям относителен дял от своите източници на прясна вода, става ясно от данните в доклада.  В България 12,9 процента от децата обитават жилища с влага и мухъл.

  Над една четвърт от домакинствата (27 процента) в България обитават пренаселени жилища, което има неблагоприятно отражение върху резултатите на децата в училище, физическото и психическото здраве на членовете на домакинството, считат експертите. Средно в страните от доклада всяко седмо дете на 15 години няма собствено бюро и тихо кътче за учене. В България с такива условия разполагат 77 на сто от 15-годишните, допълва БТА.