fbpx
More

  Унгария въведе извънредно положение заради войната в Украйна

  Мярката влезе в сила тази нощ в полунощ, обяви Виктор Орбан

  Унгарският премиер Виктор Орбан  въведе днес второ извънредно положение в страната, този път за справяне с последиците от войната в Украйна. В Унгария е в действие още едно извънредно положение, свързано с коронавирусната пандемия. То би трябвало да изтече идния вторник, предаде Франс прес.

  “Светът е на ръба на една икономическа криза. Унгария трябва да остане извън тази война и да защитава финансовата сигурност на своите семейства”, заяви във Фейсбук Орбан вчера вечерта.

  “Това налага да разполагаме с възможности и пределни граници за действие и изисква незабавни действия. Правителството, упражняващо правото си по силата на конституцията, обявява извънредно положение заради войната в Украйна”, допълни Орбан. Извънредното положение влезе в сила тази нощ в полунощ.

  Малко преди това съобщение на премиера унгарският парламент промени конституцията на страната, за да позволи въвеждането на подобна мярка заради конфликта. 

  По-късно днес ще бъдат съобщени първите решения, взети в рамките на новото извънредно положение.

  Според неправителствени организации извънредното положение подобно на това, въведено срещу коронавируса, позволява на Орбан да ограничава или просто да отменя временно фундаменталните права на всеки.