fbpx
20.2 C
София
19 август 2022 | петък | 05:22

Улица в София ще носи името на великия Боян Петров

Предстои решението да бъде утвърдено от Столичния общински съвет

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Улица в София ще носи името на един от най-големите ни алпинисти Боян Петров. Решението е взето от комисията по образование и култура в Столичния общински съвет след предложението на кмета на район “Триадица” Димитър Божилов.

“Боян Петров е автор и съавтор на 6 книги, 40 научни публикации и 35 научно-популярни статии. Освен талантлив и отдаден учен, Боян е един от най-изтъкнатите български алпинисти, изкачил десет от осемхилядниците в Хималаите и Каракорум – най-високите планини на планетата. В неговия актив са също и всички върхове – континентални първенци, с изключение на тези на Антарктида и Австралия”, се казва в доклад на Божилов, с който мотивира предложението си пред Столичния общински съвет.

Атанас Скатов тръгва към седмия си осемхилядник | СЕГА
Боян Петров с алпиниста Атанас Скатов, който остана завинаги в подножието на К2

В него, Божилов допълва аргументацията си с други забележителни постижения на Боян Петров.

“На 31 юли 2014 г. Боян става първият българин, изкачил легендарния К2 – първенецът на Каракорум – и то с единствен за сезона „дабъл хедър“ (последователно изкачване на два осемхилядника), при това със световен рекорд в бързината – само за 8 дни. Той e и едва 35–ят човек в света, изкачил три осемхилядника за по-малко от 100 дни. Всички свои върхове Боян изкачи без помощта на кислородна маска и носачи, а посредством желязната си воля, умела тактика и неуморна физическа подготовка!”

Последната институционална стъпка преди улица да получи името на Боян Петров е решението да премине през гласуване на заседанието на Столичния общински съвет в четвъртък.

Алпинистът Боян Петров: Всяка нощ сънувам К2!
Боян Петров

Приживе, алпинистът извърши изключителни дела, не само в студените и негостоприемни планински висини. Той успя да се завърне към катеренето след тежък пътен инцидент, когато беше прегазен от кола в Кресненското дефиле и прекара дълго време в болница.

Непоклатимата воля на Боян се оказа по-силна дори от онкологичното заболяване, с което беше диагностициран, а до сетния му дъх, диабетът остана просто сянка, която не можа да го спре да постигне едни от най-големите успехи за българския алпинизъм.

Боян Петров остана завинаги в Хималаите, в подножието на вр. Шиша Пангма на 3 май 2018 г.

- РЕКЛАМА -spot_img
Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img