fbpx
More

  Уличен музикант постави POS терминал на акордеона си

  Слушатели се пошегували с Желко, че нямат пари в брой и той решил да премахне ограниченията

  Босненски уличен музикант постави устройство за плащане с карти на акордеона си и надхитри шеговито онези, които му казвали, че искат да му дадат пари, но нямат кеш.

  Желко Джакич често може да бъде забелязан да свири с акордеона си не само по улиците на Баня Лука, но и на сватбени тържества. По време на партита след бракосъчетанията, Джакич често пъти бил бъзикан от гости, че нямат пари в себе си, докато размятали кредитни карти във въздуха. Изобретателният музикант в крайна сметка решил да подпомогне и онези, които искат да го подкрепят финансово, но нямат възможност. Той прикачил картово устройство на акордеона си и оттук насетне елиминирал всякакви технически пречки да получи заслужен бакшиш, докато изпълнява любима песен на слушателите си.

  “Реших да ги надхитря и да им предложа възможност да дадат бакшиш на музикантите, ако наистина искат да го направят”, обяснява Джакич и изтъква, че той е първият музикант в страната, който използва подобна иновация в практиката.

  Акордеонистът обаче споделя, че банкноти и монети все още остават основно парично средство, с което да бъде засвидетелствана благодарност към музикантите.

  Джакич, който по образование е инженер, признава, че винаги е харесвал да въвежда новости и нетрадиционни похвати в музиката си.

  “Истинско удоволствие ми доставя, когато виждам, че хората се забавляват по време на парти и са щастливи чрез музиката, която свиря”, казва Желко.

  Harmonikaš Željko iz Banja Luke postavio čitač kreditnih kartica - Posušje.info
  Желко Джакич по време на тържество

  Иновациите са страст на Джакич, но те не се изчерпват само с начина на плащане. През 2017г., музикантът печели награда за иновация в Баня Лука, като успява да адаптира акордеона си да възпроизвежда акустични тонове от едната страна и електронни звуци от другата. И още – босненецът може да ви изсвири мелодия директно от интернет, чрез телефон и специален микрофон, който е прикрепен до музикалния му инструмент.

  “Ако гост на някакво празненство иска да чуе песен, която не свиря, пускаме я през телефона и правим нещата”, споделя Джакич.