28.11.2022 | понеделник | 04:37

Уличен музикант постави POS терминал на акордеона си

Публикувано:

Сподели поста:

Босненски уличен музикант постави устройство за плащане с карти на акордеона си и надхитри шеговито онези, които му казвали, че искат да му дадат пари, но нямат кеш.

Желко Джакич често може да бъде забелязан да свири с акордеона си не само по улиците на Баня Лука, но и на сватбени тържества. По време на партита след бракосъчетанията, Джакич често пъти бил бъзикан от гости, че нямат пари в себе си, докато размятали кредитни карти във въздуха. Изобретателният музикант в крайна сметка решил да подпомогне и онези, които искат да го подкрепят финансово, но нямат възможност. Той прикачил картово устройство на акордеона си и оттук насетне елиминирал всякакви технически пречки да получи заслужен бакшиш, докато изпълнява любима песен на слушателите си.

„Реших да ги надхитря и да им предложа възможност да дадат бакшиш на музикантите, ако наистина искат да го направят“, обяснява Джакич и изтъква, че той е първият музикант в страната, който използва подобна иновация в практиката.

Акордеонистът обаче споделя, че банкноти и монети все още остават основно парично средство, с което да бъде засвидетелствана благодарност към музикантите.

Джакич, който по образование е инженер, признава, че винаги е харесвал да въвежда новости и нетрадиционни похвати в музиката си.

„Истинско удоволствие ми доставя, когато виждам, че хората се забавляват по време на парти и са щастливи чрез музиката, която свиря“, казва Желко.

Harmonikaš Željko iz Banja Luke postavio čitač kreditnih kartica -  Posušje.info
Желко Джакич по време на тържество

Иновациите са страст на Джакич, но те не се изчерпват само с начина на плащане. През 2017г., музикантът печели награда за иновация в Баня Лука, като успява да адаптира акордеона си да възпроизвежда акустични тонове от едната страна и електронни звуци от другата. И още – босненецът може да ви изсвири мелодия директно от интернет, чрез телефон и специален микрофон, който е прикрепен до музикалния му инструмент.

„Ако гост на някакво празненство иска да чуе песен, която не свиря, пускаме я през телефона и правим нещата“, споделя Джакич.

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
снеговалеж
1.2 ° C
2.1 °
0.7 °
93 %
1.5kmh
100 %
пн
3 °
вт
4 °
ср
5 °
чт
5 °
пт
4 °

Прочети още

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 27.11.2022 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -4 °С до +13 °С. Времето над страната е предимно облачно. Слаб...

Cъвет на президентите на BusinessEurope

Cъвет на президентите на BusinessEurope

Весела Лечева ще участва в Съвета по образование, младеж, култура и спорт в Брюксел

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева и заместник-министър Петър Бучков отпътуваха за Брюксел днес, където утре и...

Литературният феномен „Ордеса“ е вече на български

Разтърсващ и дълбок, романът е посветен на любовта, загубата и паметта Познат на българската публика със своята поезия, забележителният...