fbpx
30.8 C
София
4 юли 2022 | понеделник | 18:35

Украйна забрани руските военни символи – буквите Z и V

Върховната рада удължи също срока на военното положение в страната с още 90 дни - 23 август

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img

Парламентът на Украйна забрани символите “Z” и “V”, използвани от руските военни за популяризиране на войната им в Украйна. Управляващите се съгласиха с президента Володимир Зеленски да се позволи ползването им за образователни или исторически цели, съобщи Ройтерс.

За решението съобщи в приложението “Телеграм” членът на опозицията Ярослав Железняк. Той каза, че то е било подкрепено 313 от общо 423-мата депутати във Върховната рада.

Зеленски наложи вето на предишна версия на законопроекта и призова да се разреши използването на двата символа в музеи, библиотеки, научни трудове, при възстановки, в учебници и в други подобни случаи, предаде БТА.

Двете букви от латинската азбука могат да се видят изписани върху руските военни автомобили и техника в Украйна.

Новият законопроект забранява създаването на неправителствени организации, които използват руски военни символи или подкопават суверенитета на Украйна. Вчера Върховната рада удължи също срока на военното положение в страната с още 90 дни – 23 август.

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here