fbpx
More

  Украйна: Войната влиза в продължителна фаза

  Страната призова западните съюзници на Украйна да се координират повече в доставките на оръжие за Киев

  Украинският министър на отбраната Олексий Резников заяви, че войната с Москва навлиза в “продължителна фаза”, предаде Франс прес.

  “Русия се готви за дългосрочна военна операция”, заяви той във видеоразговор с министрите на отбраната на Европейския съюз и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. “Войната навлиза в продължителна фаза”, добави той в речта си, която беше публикувана в профила му във “Фейсбук”. Според Резников руските войски в момента укрепват позициите си на териториите, които заемат в Запорожка и Херсонска област, за да “преминат в отбранителен режим, ако се наложи”, допълва БТА.

  “В момента основните усилия на Кремъл са съсредоточени върху опитите за обкръжаване и унищожаване на на украинските въоръжени сили в Донецка и Луганска област” в източната част на страната, която отчасти е в ръцете на проруските сепаратисти, допълни той.

  Пред колегите си от ЕС Резников посочи като цел на Москва и “създаването на сухопътен коридор, свързващ Русия с Крим” – полуостровът, който Москва анексира през 2014 г., както и окупирането на “цялата Южна Украйна”. Той призова западните съюзници на Украйна да се координират повече в доставките на оръжие за Киев, “за да освободим нашите територии възможно най-скоро”.