fbpx
More

  Украйна удължи военното положение с още три месеца

  Междувременно, САЩ отново отвориха посолството си в украинската столица Киев, като символично издигна флага

  Президентът на Украйна Володимир Зеленски удължи с още 90 дни военното положение и общата мобилизация в страната. Разговорите около евакуацията на бойците от завода “Азовстал” в Мариупол бяха описани като “много трудни”. 

  В последното си видеообръщение Зеленски той се обърна към жителите на окупираните населени места:

  “Херсон, Мелитопол, Бердянск, Енергодар, Мариупол, и всички населени места, които се намират под временна окупация, трябва да знаят, че Украйна ще се върне. Нашата страна не захвърля никого и си връща това, което ѝ принадлежи. Ние помним Крим и никога няма да забравим нито геноцида през 1944 г., който съветската власт устрои на кримските татари, нито 2014-та година, – втората вълна на унищожение на свободния полуостров Крим”.

  Зеленски отрече и използването от Русия на лазерно оръжие, като опит да скрие провала си.

  По руски дании 1000 украински бойци са напуснали завода Азовстал в Мариупол. Те са отведени на контролирана от Русия територия, съобщи руското министерство на отбраната. Съветникът на украинското президентство Михайло Подоляк заяви, че преговорите около евакуацията им са предизвикателство, “защото е заложен животът на хората”.

  Междувременно, САЩ отново отвориха посолството си в украинската столица Киев, като символично издигна флага. Посолството бе затворено в средата на февруари преди началото на руската инвазия в Украйна.