fbpx
17.8 C
София
петък | 27.05.2022 | 02:47:51
петък | 27.05.2022 | 02:47:51
17.8 C
София

Украйна ще поиска помощ от 5 милиарда долара от МВФ и Световната банка

Денис Шмигал каза, че украинските сили в Мариупол не са се предали

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Останалите в южния пристанищен град Мариупол украински военни продължават съпротивата, като отхвърлят искането на руснаците да се предадат, заяви украинският премиер Денис Шмигал, цитиран от Ройтерс.

„Градът все още не е паднал“, каза той в предаването „Тази седмица“ на американската телевизия Ей Би Си. По думите му някои части на обсадения град все още са под контрола на украинските сили.

Шмигал каза още, че другата седмица Украйна ще поиска допълнителна финансова помощ по време на пролетната среща на Международния валутен фонд и Световната банка, която ще се състои във Вашингтон. „Нуждаем се от още пари, за да изпълняваме хуманитарните и обществените си задължения“, заяви украинският премиер. „Към момента икономиката ни работи наполовина, така че се нуждаем от финансова подкрепа“, обясни той.

В момента в Украйна има бюджетен дефицит от около 5 милиарда долара на месец, каза още украинският премиер. 

Междувременно Европейският съюз съобщи, че ще отпусне още 50 милиона евро за да помогне на Украйна да се справи с хуманитарната криза, предаде ДПА.

Украйна ще получи 45 милиона евро за хуманитарни проекти, а останалите 5 милиона са предвидени за проекти в съседна Молдова, която от началото на войната прие стотици хиляди украински бежанци.

Парите са част от пакета от един милиард евро, който Европейската комисия отпусна миналата седмица на донорската конференция „Подкрепа за Украйна“, допълва БТА.

ЕС съобщи, че до момента е предоставил общо 143 милиона евро за хуманитарна подкрепа на засегнатите от руската инвазия, отбеляза ДПА.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук