fbpx
28.8 C
София
петък | 27.05.2022 | 19:18:36
петък | 27.05.2022 | 19:18:36
28.8 C
София

Украйна: Спасителна операция за цивилни в “Азовстал” (ВИДЕО)

"Организирането на хуманитарни коридори е един от елементите на продължаващия преговорен процес"

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Евакуацията на жители на Мариупол,които се укриваха в завода “Азовстал”, е започнала със съдействието на ООН, потвърдиха от украинска и от руска страна.

Украинският президент Володимир Зеленски приветства евакуацията и съобщи, че първата група се очаква днес в Запорожие.

Металургичният гигант се превърна в последен бастион на защитниците на Мариупол срещу руското нахлуване.

Зеленски изрази надежда, че ще бъдат изпълнени всички необходими условия, за да продължи извеждането на хора от Мариупол:

“Днес най-накрая започнахме евакуацията на хора от “Азовстал”. След седмици на преговори, след много опити, различни срещи, обаждания и предложения. Няма и ден, в който да не сме опитали да намерим решение, което да спаси нашите хора. Днес, за пръв път от началото на войната, този жизнено важен коридор заработи.  За пръв път имаше 2 дни на реално прекратяване на огъня.

Повече от 100 души са евакуирани – жени и деца, бягат от военните действия там, в “Азовстал”. Предвид цялата сложност на процеса, първите евакуирани ще пристигнат в Запорожие. Нашият екип ще ги срещне там. Надявам се, че ще бъдат изпълнени всички необходими условия за продължаване на евакуацията на хора от Мариупол.

“Организирането на хуманитарни коридори е един от елементите на продължаващия преговорен процес”,  – дабяве Зеленски.

Във видеообръщението си той обвини Русия, че “води война на изтребление” в Украйна.

По информация от регионалните власти осем души са загинали при вчерашния руски обстрел в Харковска и Донецка област. Четирима са загиналите в град Лиман.

Това се случва на фона на посещението на Нанси Пелоси, най-високопоставеният американски политик, дошъл на крака в Киев за да изрази подкрепата си за Украйна.

- Реклама -spot_imgspot_img
Иван Петрински
Иван Петринскиhttp://www.newsone.bg
Иван Петрински е журналист с дългогодишен опит като редактор и автор и основател на печатни и електронни медии. Дългогодишен кореспондент и коментатор по темата за гръцката криза за български телевизии и радиостанции. Създател, главен редактор и автор в медии за българите в чужбина. Участник в множество международни медийни срещи. Човек с голям опит в комуникацията с българската диаспора и проблемите, свързани с битието на нашите сънародници зад граница.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук