fbpx
More

  Украйна след три месеца война

  Унгарският премиер Виктор Орбан въведе извънредно положение

  Украинската армия съобщи, че руските сили са убили най-малко 14 цивилни и са ранили още 15 по време на масови атаки в източните Луганска и Донецка области, които са подложени на ожесточен обстрел от руските сили.

  Руснаците са използвали самолети, системи за залпов огън, артилерия, танкове, гаубици и ракети при атаките си в двете области.

  Руската армия засилва натиска в опит да прекоси река Северски Донец и да обкръжи украинските войски на фронта в Донбас, казват от украинския щаб.

  В традиционното си обръщение, украинският президент Володимир Зеленски каза, че Русия използва всичко, което има на разположение, в битката за Донбас. Той призова за още повече оръжия от Запада, за да задържат Украйна в битката, включително реактивни системи за залпов огън и танкове.

  Междувременно, унгарският премиер Орбан, въведе извънредно положение в Унгария.

  „В нашия квартал се води война. Война, на която никой все още не вижда края. Тази война е постоянна заплаха за Унгария. Тя излага на риск нашата физическа сигурност и заплашва енергийната и финансовата сигурност на нашата икономика и семейства. Виждаме, че войната и санкциите от Брюксел доведоха до масивни икономически сътресения и драстични увеличения на цените. Светът е на ръба на икономическа криза. Унгария трябва да стои настрана от тази война и да защити финансовата сигурност на семействата.

  В това време Руският съд отхвърли във вторник жалбата на опозиционния лидер Алексей Навални за присъда от девет години затвор за измама.

  Това означава, че Навални ще бъде изпратен в затвор със строг режим

  Властите заявиха, че шестте месеца на възстановяване в чужбина са нарушили условията на 3½ години условна присъда по дело за измама.