fbpx
29 C
София
11 август 2022 | четвъртък | 18:03

Украйна се оттегли от Лисичанск

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Украйна призна, че нейните военни са се изтеглили от град Лисичанск в Донбас. Президентът  Володимир Зеленски обеща, че контролът над района обаче,  ще бъде възстановен.

Градът в Луганска област на страната беше подложен през последните седмици на атаки от руските военни и сепаратистите в Донбас.

От Генералния щаб на украинските въоръжени сили обясниха, че решението за отстъпление е взето, “за да бъде запазен животът на защитниците” на Лисичанск и че “в условията на многократно превъзходство на руските войски в артилерия, авиация, ракетни установки, боеприпаси и личен състав, продължаването на битката би имало фатални последици”.

 Руската армия вече напълно контролира Луганска област и може да се съсредоточи върху превземането на Славянск и Краматорск в Донецка. Това са двете части на Донбас, провъзгласени за цел на така наречената от Москва “специална операция в Украйна, започнала на 24 февруари.

От Киев президентът Володимир Зеленски първоначално отрече информацията от Русия, че е установила контрол над Лисичанск. После потвърди изтеглянето на украинските части, но обеща, че страната му ще си върне района:

- РЕКЛАМА -spot_img
Иван Петрински
Иван Петринскиhttp://www.newsone.bg
Иван Петрински е журналист с дългогодишен опит като редактор и автор и основател на печатни и електронни медии. Дългогодишен кореспондент и коментатор по темата за гръцката криза за български телевизии и радиостанции. Създател, главен редактор и автор в медии за българите в чужбина. Участник в множество международни медийни срещи. Човек с голям опит в комуникацията с българската диаспора и проблемите, свързани с битието на нашите сънародници зад граница.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img