2.12.2022 | петък | 01:44

Украйна: Румен Радев да коригира думите си за Крим

Публикувано:

Сподели поста:

Изказването на президента Румен Радев по време на телевизионния дебат в БНТ за Крим предизвика острата реакция на Украйна. От външното министерство на страната публикуваха остър коментар по отношение на думите на българския държавен глава, в който го призовават да коригира думите си от дебата.

По време на дебата проф. Анастас Герджиков му зададе въпрос за Крим и към коя държава принадлежи полуостровът. Румен Радев отговори: „Руски е в момента, какъв да е?”.

В официалния коментар на украинското министерство се съобщава, че е проведен разговор с българския посланик в Киев Костадин Коджабашев. Предадено му е, че украинската държава смята за „неправилни и неприемливи” изявленията, направени от Радев по време на дебата.

Снимка: Министерство на външните работи на Украйна

„Беше подчертано, че думите на настоящия български президент не допринасят за развитието на добросъседски отношения между Украйна и България, и са в остро противоречие с официалната позиция на София за подкрепа на суверенитета и териториалната цялост на Украйна в рамките на нейните международно признати граници”, допълва се в коментара.

В коментара се посочва: „Очакваме от българския президент Румен Радев да коригира вчерашното си изявление.”

Според съобщението българският посланик е уверил украинските си колеги, че „България твърдо подкрепя териториалната цялост на Украйна, статута на Крим като неделима част от държавната й територия и усилията за прекратяване на окупацията, в частност чрез участието на България в Кримската платформа”.

Румен Радев и неговият инициативен комитет засега не коментират темата.

Сергей Тодоров
Сергей Тодоровhttps://www.newsone.bg
Сергей Тодоров е главен редактор на информационния сайт NewsOne.bg. Работил е като репортер в няколко национални телевизии, както и в печатни , и в онлайн издания. Автор е на редица материали и разследвания. Завършил е „Политология“ в УНСС.
София
облачно
1.7 ° C
3.4 °
1.5 °
87 %
1.5kmh
100 %
пт
7 °
сб
7 °
нд
7 °
пн
7 °
вт
6 °

Прочети още

Весела Лечева: „Обнадеждена съм, че до края на годината „Арена София“ ще има нов генерален спонсор“

Весела Лечева: „Обнадеждена съм, че до края на годината „Арена София“ ще има нов генерален спонсор“

Никола Стоянов ще открие нова инвестиция за 16 млн. лева в Индустриална зона – Божурище

Никола Стоянов ще открие нова инвестиция за 16 млн. лева в Индустриална зона - Божурище

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на Еврогрупата Паскал Донаху

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на Еврогрупата Паскал Донаху