fbpx
16.2 C
София
неделя | 29.05.2022 | 02:42:19
неделя | 29.05.2022 | 02:42:19
16.2 C
София

Украйна разполага с големи запаси от зърно на територията си (ВИДЕО)

Украйна разполага  с  около 25 милиона тона зърно на склад

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

На световния пазар цените на пшеницата растат. Износът от Украйна, на който разчитат много държави, е под голяма заплаха. А липсата на достатъчно зърно е сериозна предпоставка за настъпването на глад в световен мащаб, сочат анализатори. Украйна разполага с големи запаси от зърно на територията, която продължава да е под неин контрол, за да изхранва населението в тези райони и има достатъчно гориво, за да задоволи всекидневните нужди на фермерите, потвърди зам.-министърът на земеделието Тарас Висоцки. Повод за изказването му е факта, че преди повече от две седмици Киев сигнализира, че руските сили са откраднали „ няколкостотин хиляди тона“ зърно в районите на Украйна., и това може да се отрази върху местното население. Кремъл отрече тези обвинения.

Висоцки допълни , че Украйна разполага  с  около 25 милиона тона зърно на склад. Що се отнася до временно завладяната територия, там има около 1,3 милиона тона зърно. Заради войната украинският зърнен износ спадна до около 923 000 тона през април от 2,8 милиона тона през същия месец на миналата година.

През 2020/21 г. Украйна е била четвъртият по големина световен износител на зърно и е продала зад граница близо 50 милиона тона. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви пред заседанието на Съвета за сигурност на ООН, че храните и торовете от Беларус, Русия и Украйна трябва да бъдат върнати на световните пазари въпреки конфликта.

- Реклама -spot_imgspot_img
Тоня Стоянович
Тоня Стояновичhttp://www.newsone.bg
Тоня Стоянович работи като журналист повече от 20 години. Първите си стъпки в бранша прави под ръководството на Томислав Русев, като спортен репортер. Споделя, че никога няма да забрави първия си урок, а именно правилото ,че няма лош отговор ,а лошо зададен въпрос. В последната година от следването си в Национална спортна академия „Васил Левски“ записва втора специалност спортна журналистика. Почти 10 години отразява състезания от моторните спортове, волейбол, борба и др. Завършва магистратура “Електронни медии“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. От 2013 година работи като репортер,редактор и водещ в политическите новини в телевизия. В живота и в работата си винаги си напомня думите на италиански поет Данте Алигиери, че „Най-горещите места в ада са предназначени за онези, които по време на големи морални изпитания са пазили неутралитет.“
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук