fbpx
28.8 C
София
петък | 27.05.2022 | 18:58:18
петък | 27.05.2022 | 18:58:18
28.8 C
София

Украйна: Работим с Турция, но разбираме паралелните й отношения с Русия

Турция забрани на някои руски военни кораби да преминават през Босфора

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Украйна работи с Турция, но разбира паралелните й отношения с Русия, е заявил пожелал анонимност украински дипломат, съобщава агенция Ройтерс. 

„Вместо да критикуваме Турция ние работим с турската страна колкото е възможно повече и не искаме нещо, което не е възможно“, е посочил дипломатът пред чуждестранни журналисти вчера.   

„Бихме били щастливи ако Турция се присъедини към санкциите“ и спре полетите от Русия, е заявил дипломатът пред чуждестранни журналисти вчера, като е допълнил, че страната му разбира „реалността“, че Анкара поддържа паралелни връзки с Москва. 

Турция критикува инвазията и продава дронове на Киев, въпреки възраженията на Москва. В същото време се противопоставя на санкциите на Запада срещу Русия, като се опитва да използва внимателна реторика на въздържане от отправяне на обвинения както по отношение на конфликта, така и по отношенията на съобщенията за военни престъпления в някои части на Украйна, отбелязва Ройтерс.

Украинският дипломат е отбелязал, че Турция е единствената държава, която е успяла да организира среща за мирни преговори между руски и украински официални лица. 

Сто хиляди руски граждани са пристигнали в Турция и са поискали разрешения за пребиваване от началото на войната в Украйна, е заявил още дипломатът. 

През същия период в страната са пристигнали 47 хиляди украинци, от които 85 хиляди са се отправили към други държави или са се върнали в родината си. 

Турция, която разчита много на енергийния внос от Русия и на руските туристи, се превръща в сигурно убежище за бягащите от санкции руски граждани, много от които инвестират в имоти.    

Турция забрани на някои руски военни кораби да преминават през Босфора и по този начин „спаси“ украинския град Одеса, който устоя на руските атаки, е заявил още украинският дипломат, цитиран от БТА. 

Някои руски кораби все още преминават и могат да си набавят доставки от териториалните води на Сирия, е посочил дипломатът. „Ние молим турската страна да следи какво се транспортира от Сирия към Русия“, е допълнил той. 

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук