fbpx
More

  Украйна поиска помощ за продаожбата на милиони тонове жито, блокирани от Русия

  Френската телевизия "Бе Еф Ем" каза, че нейният журналист Фредерик Льоклер-Имоф е бил убит, докато отразявал "хуманитарна операция в брониран автомобил" близо до Северодонецк

  Продължават ожесточените боеве за източно украинския град Северодонецк, като битката  е определяна като най-важната във войната в Украйна.

  Тридесет и две годишен френски журналист е бил убит, след като е бил смъртоносно ранен от шрапнел, докато отразявал боевете там.

  Френската телевизия “Бе Еф Ем” каза, че нейният журналист Фредерик Льоклер-Имоф е бил убит, докато отразявал “хуманитарна операция в брониран автомобил” близо до Северодонецк.

  Харков също е бил подложен на руски обстрел, като според Асошиейтед прес са използвани и касетъчни боеприпаси.

  Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че руската блокада на украинските морски пристанища пречи на Киев да изнесе 22 милиона тона зърно, съобщават световните агенции.

  Във вечерното си обръщение Зеленски заяви, че резултатът е заплаха от глад в страните, зависещи от зърното, и може да създаде нова миграционна криза. Той обвинява, че “това е нещо, към което руското ръководство явно се стреми”.

  Зеленски обвинява Москва, че “умишлено създава този проблем, така че цяла Европа да се бори и Украйна да не печели милиарди долари от износа си”.

  Украинският президент нарече “цинични” и лъжа  твърденията на Русия, че санкциите не ѝ позволяват да изнася повече от своите храни.