fbpx
26.8 C
София
четвъртък | 26.05.2022 | 17:57:59
четвъртък | 26.05.2022 | 17:57:59
26.8 C
София

Украйна отблъсна руските войски в контраофанзива

Войските са си върнали контрола над селищата Черкаски Тишки, Руски Тишки, Боршчова и Слобожанске на север от Харков

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Украйна заяви днес, че нейни сили са си върнали контрола над населени места от руски войски, водейки голяма контраофанзива в североизточната част на страната, която може да означава промяна в хода на войната и да постави под заплаха напредъка на основната част от руските сили, предаде Ройтерс.

Тетяна Апаченко, говорителка на 92-а механизирана бригада, главните украински сили край Харков, потвърди, че украинските войски са си върнали контрола над селищата Черкаски Тишки, Руски Тишки, Боршчова и Слобожанске на север от Харков. Юрий Сакс, съветник на украинския министър на отбраната Олексий Резников, заяви, че успехите поставят части от втория по големина украински град извън обхвата на руската артилерия.

Контраатаката може да означава нова фаза във войната, с начало на украинска офанзива след седмици на масирана руска атака.

С отблъскването на руските войски, окупирали околностите на Харков от първите дни на войната, украинците се придвижват на дистанция, която им позволява да атакуват снабдителни линии на главните руски сили на юг, отбелязва Ройтерс.

Украйна се опитва да прекъсне снабдителните линии, защото те са една от основните слабости на руските сили, отбелязва Нийл Мелвин от базирания в Лондон център за анализи RUSI. Приближаването на силите на Киев до границата с Русия означава, че победите на руските сили в Североизточна Украйна са под все по-голяма заплаха, добавя той, цитиран от БТА.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук