fbpx
21.8 C
София
събота | 28.05.2022 | 12:56:26
събота | 28.05.2022 | 12:56:26
21.8 C
София

Украйна ограничава железопътните доставки на стоки за Полша и Румъния

Ограниченията са въведени "поради натрупването на голям брой вагони в посока западните прелези"

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Натрупването на вагони на граничните пунктове по време на Великденските празници принудиха Украйна временно да ограничи железопътните доставки на стоки за Полша и Румъния, каза високопоставен представител на украинските железници, цитиран от Ройтерс.

Украйна, основен земеделски производител, изнасяше повечето от стоките си през морски пристанища, но след нахлуването на Русия беше принудена да пренасочи износа си към железопътния превоз в западна посока.

Украинската държавна железопътна компания наложи ограничения за периода 16 – 18 април за превоз към Румъния през ГКПП “Дяково-Халмеу” и международния транспортен възел “Вадул-Сирет”, както и за Полша през ГКПП “Ягодин”, заяви заместник-директорът на търговския отдел на железницата Валерий Ткачов.

Ограниченията са въведени “поради натрупването на голям брой вагони в посока западните прелези и призивите на западните партньори за намаляване на доставките чрез товарни влакове”, добави той.

Съседните страни “изглежда не са готови за рязко увеличаване на трафика на украински стоки на тяхна територия” поради недостиг на локомотиви, вагони, ограничен капацитет на движение и ограничения за теглото на товарните вагони, каза още Ткачов и добави, че 29 461 вагона са били в близост до граничните пунктове към 14 април, като броят им се е увеличил с 28 процента през първите две седмици на април.

“Не са взети решения за спиране или ограничаване на дългосрочния трафик към европейските страни”, каза заместник-директорът на украйнската железницата, като по думите му временните ограничения са “чисто оперативно решение, което ще позволи преминаване за разтоварване и премахване на образувалите се задръствания”.

Според консултантската компания “АПК-информ” Украйна временно е ограничила транспортирането на някои селскостопански стоки през граничните пунктове за Полша и Румъния.

От аграрното министерство на Украйна съобщиха миналата седмица, че основната задача на институцията е да намери алтернативни начини за износ на зърно. Страната разполага с 13 милиона тона зърно на разположение за износ.

Украйна трябва да освободи силозите си за новата реколта през юли. Тя може да достигне до 40 милиона тона, според “АПК-информ”.

Преди войната Украйна изнасяше 6 милиона тона зърно и маслодайни семена на месец, но през март износът падна до 200 000 тона, допълва БТА.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук