fbpx
More

  Украйна: Няма да приемем прекратяване на огъня, докато всички руски войски не се изтеглят

  Днешното изявление на Михайло Подоляк отразява все по-уверената позиция на страната, след като тя на практика спря руската офанзива

  Съветник на украинския президент Володимир Зеленски заяви, че страната му няма да приеме каквото и да било прекратяване на огъня, докато всички руски войски не се изтеглят, предаде Асошиейтед прес.

  Днешното изявление на Михайло Подоляк, който взе участие в няколко кръга разговори с Русия, отразява все по-уверената позиция на Украйна, след като тя на практика спря руската офанзива, отбелязва АП.

  “Не ни предлагайте прекратяване на огъня – това е невъзможно без пълно оттегляне на руските военни”, написа Подоляк в “Туитър”.

  Визирайки мирно споразумение за Източна Украйна от 2015 г., което беше договорено с посредничеството на Франция и Германия и подписано в беларуската столица Минск, Подоляк добави: “Украйна не е заинтересована от нов “Минск” и подновяване на войната след няколко години”.

  Няколко официални представители на властта в Украйна наскоро направиха подобни изявления.

  Подоляк не уточни какво би представлявало “пълно оттегляне”. “Докато Русия не стане готова напълно да освободи окупираните територии нашият преговарящ екип ще са оръжията, санкциите и парите”, добави той, цитиран от БТА.