27.01.2023 | петък | 14:13

Украйна не изключва референдум за Донбас и Крим

Публикувано:

Сподели поста:

Украинският президент Володимир Зеленский допуска възможността за организирането на референдум относно държавната политика спрямо въоръжените конфликти в източната част на страната и анексираният от Русия полуостров Крим през 2014 г.

Зеленский не съобщава детайли как и кога такъв референдум може да бъде проведен, но е заявил, че това е една от възможностите за установяване на мирен процес в Източна Украйна и край на противопоставянето с Руската федерация.

През последните седмици Украйна засили процеса на търсене на международна подкрепа и обвини Москва в подготвяне на широкомащабна военна операция заради струпването на голяма военна сила по границата.

Отношенията между двете страни се влошиха през 2014 г., след като Русия анексира Крим, който до този момент беше част от територията на Украйна. Впоследствие проруски сепаратисти, подкрепени от Москва, отцепиха територии в източната част на страната, обособявайки Луганската и Донецката републики. Киев иска да върне тези територии отново под техен контрол, което доведе до системно военно противопоставяне. По данни на украинските власти от началото на конфликтите 14 000 души са загубили живота си.

“Не мога да изключа провеждането на референдум за Донбас. Той може да включва и Крим или пък въпрос за прекратяването на войната изцяло”, каза Зеленский пред украинската телевизия “1+1”.

Украинският президент приветства възможността американският държавен глава Джо Байдън да посредничи за прекратяване на войната в Източна Украйна и обяви, че Вашингтон е предал думите на Кремъл, че Русия ще се стреми към избягване на ескалация.

Зеленский не изключи възможността и за преки разговори с руския президент Владимир Путин.

На този етап Москва отрича организирането на военна операция, която да се проведе на територията на Украйна. Федерацията обаче обвинява Киев и Вашингтон в деструктивно и дестабилизиращо поведение в региона и изисква гаранции за сигурността си.

Новините от България

Следете новините от всяка община в България в национална информационна медия "България1".

meteoONE

София
облачно
0.3 ° C
0.7 °
-0.2 °
88 %
2.6kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °
вт
2 °
Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
облачно
0.3 ° C
0.7 °
-0.2 °
88 %
2.6kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °
вт
2 °

Прочети още

Борис Гребеншчиков в специално интервю на Бойко Василев в “Панорама” по БНТ

Тази вечер от 21:00 ч. по БНТ 1 в предаването "Панорама" гледайте специалното интервю на Бойко Василев с Борис Гребеншчиков...

„Петя на моята Петя“ в HBO Max

Филмът става част от селекцията на стрийминг платформата с български филми у нас и ще е наличен и...

Приложение BNT NEWS на БНТ е с нова, усъвършенствана версия

През 2023 г. Българската национална телевизия продължава успешната реализация на своята стратегия за развитие, в която дигитализацията е...

Разследване за незаконна банкова дейност

Под ръководството на Окръжна прокуратура – Видин се води разследване за извършени престъпления по чл. 321, ал.3, вр....