fbpx
17.8 C
София
петък | 27.05.2022 | 03:02:36
петък | 27.05.2022 | 03:02:36
17.8 C
София

Украйна може да засее до 80% от обработваемите площи от преди войната, ако те бъдат разчистени от мини

Ако районите на Чернигов и Суми бъдат разчистени от мини, засетите площи може да достигнат 80 процента

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Засетите с пролетници площи в Украйна могат да достигнат до 80 процента от тези преди началото на войната, ако освободените от руските войски северни райони бъдат почистени от мини, сподели министърът на земеделието Тарас Висоцки, цитиран от Ройтерс.

През февруари украински официални представители обявиха, че засетите площи могат да спаднат наполовина заради войната, но впоследствие повишиха прогнозата до 70 процента, тъй като руската инвазия беше спряна.

Ако районите на Чернигов и Суми, където има много големи обработваеми площи, бъдат разчистени от мини в следващите седмици, засетите площи може да достигнат 80 процента, заяви Висоцки, цитиран от държавната агенция “Укринформ”.

Министърът заяви, че площите ще стигнат да покрият вътрешното потребление и ще има и за износ, но не даде прогноза за конкретни количества, допълва БТА.

Войната в Украйна ще доведе до спад на БВП на страната с 45,1 на сто, прогнозира Световната банка, цитирана от Ройтерс.

Руското нашествие принуди предприятия да затворят врати, доведе до съкращаване на износа и направи икономическата активност в големи части от страната невъзможно, се казва в публикуван вчера доклад на банката.

БВП на Русия ще спадне с 11,2 на сто през тази година поради тежките финансови санкции, прогнозира финансовата институция.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук