fbpx
28.8 C
София
петък | 27.05.2022 | 18:49:59
петък | 27.05.2022 | 18:49:59
28.8 C
София

Украйна е попълнила въпросника за присъединяването към ЕС

ЕК вече може да препоръча на Съвета на ЕС да започне обсъждане на въпроса за начало на преговорите с Украйна

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Украйна е попълнила въпросника за присъединяването към ЕС, съобщи Игор Жовква, заместник-началник на украинската президентска канцелария, предаде Ройтерс.

По време на посещението си в Киев на 8 април председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен връчи на президента на Украйна Володимир Зеленски въпросника, след чието попълване Еврокомисията ще може да препоръча на Съвета на ЕС да започне обсъждане на въпроса за начало на преговорите за присъединяване на Украйна към общността.

Днес мога да кажа, че документът е попълнен изцяло от украинската страна, каза Жовква пред украинската държавна телевизия късно снощи. 

Очакваме препоръката да бъде позитивна и тогава топката ще бъде в полето на държавите членки на ЕС, посочи той. 

Жовква добави, че Украйна очаква да получи статута на страна кандидатка за членство в ЕС през юни по време на срещата на Европейския съвет. 

След това ние ще трябва да започнем преговорите за присъединяване. И след като веднъж започнем тези преговори, вече ще можем да говорим за пълноправно членство в ЕС, посочи той.

На 8 април Фон дер Лайен каза, че “няма както обикновено да отнеме години, а само седмици, за да се стигне до становище по процедурата”, допълва БТА.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук