fbpx
21.8 C
София
събота | 28.05.2022 | 12:34:49
събота | 28.05.2022 | 12:34:49
21.8 C
София

Украйна: Асът на украинските ВВС, известен с прозвището Призрака на Киев, не е загинал, защото е просто мит

Изявлението дойде, след като множество медии публикуваха материали, в които погрешно идентифицираха майор Степан Тарабалка като човека, стоящ зад прозвището

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

В социалните мрежи Призрака на Киев е герой, ас на украинската военна авиация, пилот на изтребител, за когото се твърди, че е свалил редица руски самолети. За него се заговори само няколко дни след началото на войната и за два месеца разказите за подвизите му, разпространявани дори от официални лица и институции, го превърнаха в легенда.

В събота обаче украинските власти признаха, че пилотът е мит. “Призрака на Киев е супергерой, чийто образ е създаден от украинци!”, съобщиха във “Фейсбук” военновъздушните сили на Украйна, цитирани от Асошиейтед прес.

Изявлението дойде, след като множество медии публикуваха материали, в които погрешно идентифицираха майор Степан Тарабалка като човека, стоящ зад прозвището. Тарабалка е истински пилот, който загива на 13 март по време на въздушен бой и е удостоен посмъртно със званието “Герой на Украйна”, съобщиха миналия месец украинските военновъздушни сили.

Но той не е Призрака на Киев, се казва в сегашното им изявление. “Информацията за смъртта на Призрака на Киев е невярна. Призрака на Киев е жив, той въплъщава колективния дух на висококвалифицираните пилоти”, които успешно бранят Киев и областта, допълват украинските ВВС. 

Легендата се роди само ден след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари, когато потребители в социалните мрежи започнаха да разпространяват неподкрепени с доказателства твърдения за пилот на изтребител, който сам е свалил няколко руски самолета.

Миймове, снимки и дори кадри от видеоигра симулатор на полети се разпространиха в социалните мрежи, като се твърдеше, че показват Призрака на Киев по време на бой.

На 25 февруари бившият украински президент Петро Порошенко пусна в “Туитър” снимка, която министерството на отбраната на Украйна е публикувало преди три години, като изказа невярното твърдение, че на нея се вижда Призрака на Киев, който е поразил шест руски самолета.

Два дни по-късно официалният акаунт на Украйна в “Туитър” сподели видеоклип, включващ същата снимка, заедно с кадри на изтребители в бой, на фона на музика. Текстът на видеото гласеше: “Народът го нарича Призрака на Киев. И с право – този ас на украинските ВВС господства в небето над нашата столица и страна и вече се превърна в кошмар за нахлуващите руски самолети”.

В същия ден Службата за сигурност на Украйна сподели същата стара снимка в “Телеграм”, но вече с твърдението, че той е свалил “10 самолета на окупатора”, допълва БТА.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук