26.11.2022 | събота | 20:27

Украинският ядрен оператор отрече информацията, че може да изключи АЕЦ „Запорожие“

Публикувано:

Сподели поста:

Украинският държавен ядрен оператор „Енергоатом“ отрече днес, че може да изключи голяма атомна електроцентрала, която се намира на окупирана от Русия територия, ако загуби контрол върху операциите в нея, предаде Ройтерс.

АЕЦ „Запорожие“ в Югоизточна Украйна е най-голямата атомна електроцентрала в Украйна и Европа. Руските сили установиха контрол над нея, но украинските специалисти все още я обслужват.

Агенция „Интерфакс“ цитира помощник на украинския президент, който каза, че централата може да бъде изключена, ако Киев загуби контрол върху операциите в нея.

В изявление „Енергоатом“ обаче посочва, че централата „не може да бъде изключена, поради съображения, обусловени от технически причини и причини, свързани със сигурността, икономиката и политиката“.

Миналата седмица украинският държавен енергиен оператор отхвърли като „физически невъзможна“ изказаната от руски служител хипотеза, че централата може да снабдява с електричество Русия, допълва БТА.

Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
София
облачно
3 ° C
4.8 °
1.8 °
80 %
1.5kmh
96 %
сб
3 °
нд
5 °
пн
4 °
вт
6 °
ср
6 °

Прочети още

Румен Радев: Необходими са решителни действия на световната общност в отговор на растящата продоволствена криза

Президентът Румен Радев участва в международната конференция за хуманитарната програма “Зърно от Украйна Необходими са решителни, колективни усилия на...

Задържаха за 72 часа адвокат за извършена имотна измама

Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност 45-годишна адвокатка за извършена измама. На 17.11.2022 г. в гр. София, с...

Обвиняемите за подкуп полицейски служители остават в ареста

Днес, 26.11.2022 г., съдът уважи искането на Окръжна прокуратура – Благоевград за вземане на мерки за неотклонение „задържане...

БСП се включи в Общобългарския поход за мир – срещу изпращане на оръжие за Украйна

Социалисти от цялата страна защитиха своята позиция за мирно решаване на конфликта в Украйна Социалисти от цялата страна -...