fbpx
28.8 C
София
петък | 27.05.2022 | 18:45:30
петък | 27.05.2022 | 18:45:30
28.8 C
София

Украинският президент Володимир Зеленски ще говори днес пред Съвета за сигурност на ООН

Мисията не уточни дали обръщението на Зеленски чрез видеовръзка ще бъде пряко или ще е записано предварително

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Украинският президент Володимир Зеленски ще говори на днешното заседание на Съвета за сигурност на ООН, посветено на Украйна, на което се очаква да бъдат обсъдени главно събитията в украинския град Буча. Това обяви в Туитър британската дипломатическа мисия в международната организация, която председателства този месец Съвета, предаде Франс прес.

Мисията не уточни дали обръщението на Зеленски чрез видеовръзка ще бъде пряко или ще е записано предварително, допълва БТА.

Постоянният представител на Великобритания в ООН Барбара Удуърд съобщи вчера, че на днешното заседание ще бъдат обсъдени доказателства за военни престъпления, извършени на територията на Украйна, в това число в Буча. “Ще използваме председателството си на Съвета за сигурност, за да осигурим прозрачност, отговорност и справедливост”, каза тя.

Късно вечерта украинският президент Володимир Зеленски направи видеообръщение пред двете камари на румънския парламент, съобщава телевизия Диджи 24.

Преди началото на речта си Зеленски показа на румънските парламентаристи шокиращи изображения от клането в Буча.

“Искам да видите това, което видях аз в Буча. Извинявам се за тежките кадри, но това е действителността. Коли бяха смазани от танкове. Момичета и жени бяха изнасилени. Все още нямаме всички доказателства. Хора бяха измъчвани. Хора бяха застреляни в тила. Защо руските военни направиха това?”, заяви Зеленски в обръщението си.

“Ако нашата армия и нашият народ не се бяха защитавали, руснаците щяха да направят същото клане като в Буча на цялата територия на Украйна”, заяви той. “Бяха убити учители и професори, всички, които имаха знамето или герба на Украйна на домовете си”.

“Уважаеми румънци, заедно трябва да спрем тези неадекватни хора, които са свикнали да не бъдат наказвани, понеже всичко им е позволено. Трябва да спрем хората, които искат геноцид в Европа”, подчерта украинският президент, цитиран от Аджерпрес.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук