fbpx
18.2 C
София
сряда | 25.05.2022 | 01:30:59
сряда | 25.05.2022 | 01:30:59
18.2 C
София

Украинските бежанци у нас ще се обучават по български език

Това каза във Варна социалният министър Георги Гьоков, който посети провеждащата се в крайморския град трудова борса

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Предвидено е национално и европейско финансиране на обучения по български език на украински граждани, както и средства за психологическо подпомагане. Това каза днес пред медиите във Варна социалният министър Георги Гьоков, който посети провеждащата се в крайморския град трудова борса.

Той допълни, че при украинците не само езиковата бариера е проблем. Според него по-големият проблем е, че повечето са жени с деца, необходимо е да се устроят децата, за да работят майките. По тази причина се мисли за финансиране на схеми, които да осигурят възможност децата да бъдат отглеждани, докато техните родители са на работа. 

Министърът посочи, че е оптимист по въпроса с устройването на украинските граждани, но, по думите му, най-големият оптимизъм е при работодателите, които в началото на бежанския поток са заявили, че могат да обявят 250 000 работни места. В отговор на въпрос министърът каза, че в страната вече има устроени на работа украински бежанци.

За провеждащата се трудова борса министърът каза, че е очаквал сериозният интерес към нея, тъй като има  проучвания, че българските работодатели търсят много сериозен брой служители. По думите на Гьоков това са места за висококвалифицирани хора. 

Под 5 процента е безработицата, около 4.8 на сто, което е наистина рекордно ниско ниво, каза още той и допълни, че тя се формира само от хора, които са с ниска квалификация или такива, които пребивават в бюрата по труда по-малко от месец преди да си намерят работа. 

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук