fbpx
26.8 C
София
19 август 2022 | петък | 14:22

Украински товарен самолет се разби в Гърция

Местни медии твърдят, че е бил пълен с експлозиви

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Товарен самолет “Антонов Ан-12”, собственост на украинска авиокомпания, се разби близо до гръцкия град Кавала. Инцидентът се случи след 22 часа в събота. Машината е изпълнявала полет от Ниш за Йордания и е превозвала опасен товар.

Според Франс прес, която се позовава на пожарникари, самолетът се е разбил край градчето Палеохори, окръг Кавала. Очевидци, цитирани от телевизия ЕРТ, казват, че машината е била в пламъци още преди да се разбие.

Според местните власти изпратените на място огнеборци и пожарни коли не са могли да се доближат до самолета, тъй като той все още е бил разтърсван от експлозии.

По-късно гръцки медии, цитирани от Асошиейтед прес, съобщиха, че на борда на разбилия се товарен самолет е имало 12 тона опасни материали, сред които предимно експлозиви.

Местни жители свидетелстват, че при катастрофата са видели огнено кълбо, а в продължение на два часа след това са се чували експлозии.

Според Управлението за гражданска авиация, пилотът е успял да предупреди властите за проблем в един от двигателите на самолета и му е бил даден избор да кацне на летището в Солун или в Кавала.

Той е избрал по-близкото до него летище в Кавала, но почти веднага след това връзката със самолета е била изгубена. Машината се е разбила на около 40 км западно от летището.

Заради силната миризма, носеща се от мястото на катастрофата, координационен комитет, съставен от служители на общината, полицията и пожарната, призова жителите на двете близки населени места да държат прозорците си затворени през нощта, да не излизат от домовете си си и да носят маски.

Пожарната служба отцепи район в радиус от около 400 м, а на разсъмване тази зона беше разширена.

- РЕКЛАМА -spot_img
Петър Копринков
Петър Копринковhttp://www.newsone.bg
Петър Копринков е журналист в информационния сайт NewsONE. Той е студент по Журналистика в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Има опит като стажант в БНР и като автор на материали в спортната секция на bTV.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img