fbpx
More

  Украинската армия си е върнала контрола над част от загубената територия в Северодонецк

  Русия се е концентрирала върху Донбас, а Украйна чака от Запада оръжия, за да наклонят баланса в нейна полза

  Украинските сили са си върнали около 20 на сто от територията, която загубиха в град Северодонецк по време на сраженията с руската армия, съобщи ръководителят на източния регион Луганск, информира Ройтерс.

  “Докато преди ситуацията беше трудна, процентът, държан от Русия, беше някъде около 70 на сто, сега ги отблъснахме с около 20 процента”, каза Сергий Гайдай по националната телевизия. 

  Вече изминаха 100 дни от началото на войната в Украйна. Руската армия, която нахлу в съседната страна на 24 февруари, сега се е концентрирала върху превземането на промишления източен регион Донбас, докато украинското правителство чака от Запада оръжия, които се надява да наклонят баланса в полза на неговите сили.

  Идеята в Кремъл вероятно е била т. нар. специална военна операция да приключи за броени дни, с бърза победа и вероятно със смяна на властта в Киев. Вместо това обаче руските войски бяха посрещнати от една предупредена от западните сили начело със САЩ и готова за бой украинска армия. 

  След като бяха спрени северно от столицата Киев, руските сили започнаха “втората фаза” от “спецоперацията”, съсредоточавайки се върху превземането на Донецка и Луганска област на изток, т. е. върху пълното “освобождаване” на провъзгласените от сепаратистите в Източна Украйна т. нар. Донецка и Луганска народна република. Сега “горещата точка” е Северодонецк, който заедно със своя град близнак Лисичанск, на другия бряг на река Северски Донец, са последните райони в Луганска област, на които Русия и подкрепяните от нея бунтовници все още не са сложили ръка. Вчера губернаторът на източния украински регион Сергий Гайдай каза, 80 процента от площта на Северодонецк е окупирана от “врага” и по улиците се водят ожесточени боеве. Той добави, че руските сили “разрушават всичко” в Луганска област.

  Руската армия и сепаратистите се опитват да напреднат към ключовите градове Краматорск и Славянск в Донецка област, каза също вчера губернаторът на украинския регион Павло Кириленко. Той отбеляза, че “фронтовете при Лиман (Донецка област) и Изюм (Харковска област) са основните направления, в които врагът се опитва да напредне (от север), за да завладее” тези два ключови града, допълва БТА.