26.11.2022 | събота | 21:33

Уикенд идея: Водопад Докузак – първенецът на Странджа

Публикувано:

Сподели поста:

Пролетта наближава, а водопадите потичат с още по-голяма сила. Ако още не сте се раздвижили след зимното застояване вкъщи, започнете с лека разходка, подходяща за кашкавал туристи. Посетете водопад Докузак край Малко Търново. Висок едва 5 метра, той е първенец в Странджа планина.

Как да стигнете до водопада?

Ако пътувате от Бургас, в посока Малко Търново, на около 70-ия километър, завийте вляво към с. Стоилово. След 4 км ще видите широка отбивка, табели, както и самите води на водопада. Паркирайте тук и слезте пеша по пътеката до подножието му.

Водопад Докузак

Макар да не впечатлява с размери, водопадът е много красив, особено на пролет. Водите му се бунтуват и пенят, а всичко около тях потъва в зеленина. В превод от турски Докузак означава „девет извора“. Така се казва и реката, която дава началото на водопада. Тя събира водите на карстовите извори от Малкотърновската котловина, а именно – Големият и Малкият врис, Бялата вода, Сушица, Бигорът и Деветте извора.

Снимка: Боряна Кръстева

Странджанско чудо

През 1991 г. територията, на която се намира водопадът, е обявена за защитена местност. В нея вирее едно от чудесата на Странджа планина – кримски чай, известен и с името странджански чай. Прилича на популярния мурсалски чай, тъй като са от едно семейство, но странджанският синтезира повече биоактивни вещества, които подсилват имунната система. Ако случайно се натъкнете на него, не се изкушавайте да си наберете, защото растението е вписано в Червената книга на застрашените видове в България.

Заслон

На широката отбивка за водопада ще видите заслон с маси, пейки и барбекю. Тук може да поседнете за кратка почивка и хапване, но не забравяйте да почистите след себе си. През почивните дни трудно ще си намерите местенце под заслона, защото е пълно с туристи, но може да опитате с разходка през седмицата.

Дървото с хралупата

Точно под заслона се протягат клоните на столетно дърво. Колкото и старо да ви изглежда, през пролетта то се възражда за нов живот. В голямата му хралупа местните често поставят икони и свещи, които палят за здраве. Стволът му прилича на своеобразен олтар. Край огромните му корени, които изпъкват като вени над земята, бавно тече реката. Само няколко метра по-нататък тя се превръща в мощен и пленителен водопад.

Снимка: Боряна Кръстева

Какво още да видите в района?

Ако все пак искате да се поразтъпчете, поемете по екопътека „Странджанска горска пътека“. Маршрутът е лек, денивелацията на пътеката е около 120 м., но за изминавате ѝ трябва да се отделите 2 часа и 30 мин. Ще преминете през билото на Босненското плато, което разкрива приказни гледки, както и покрай най-старото дърво в района – 550-годишен дъб благун.

Други интересни забележителности в района на Малко Търново, които заслужават внимание, са: Индипасха, Мишкова нива, Петрова нива, Архитектурен резерват с. Бръшлян, Странджански могилен некропол в местността Пропада и екопътека „Изворите на р. Младежка“.

Приятни пътешествия в Странджа планина!

Боряна Кръстева
Боряна Кръстеваhttp://www.newsone.bg
Боряна Кръстева е журналист с богат опит в дигиталните медии. От 2014 г. поддържа „Пътеписаници“ – личен блог за пътешествия. Автор е на книгата „Мистични разходки из България за не/обикновени пътешественици“, в която вдъхновява да опознаем родината през местните легенди и фолклор. През 2018 г. е лектор на TEDxStaraZagora. Завършва „Журналистика“ и „Реклама и публична комуникация“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. За себе си казва, че е пътешественик по душа и разказвач по призвание. Тя е човекът, който ще ви отведе до най-интересните кътчета на България!
София
облачно
3 ° C
4.8 °
1.8 °
80 %
1.5kmh
96 %
сб
3 °
нд
5 °
пн
4 °
вт
6 °
ср
6 °

Прочети още

Румен Радев: Необходими са решителни действия на световната общност в отговор на растящата продоволствена криза

Президентът Румен Радев участва в международната конференция за хуманитарната програма “Зърно от Украйна Необходими са решителни, колективни усилия на...

Задържаха за 72 часа адвокат за извършена имотна измама

Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност 45-годишна адвокатка за извършена измама. На 17.11.2022 г. в гр. София, с...

Обвиняемите за подкуп полицейски служители остават в ареста

Днес, 26.11.2022 г., съдът уважи искането на Окръжна прокуратура – Благоевград за вземане на мерки за неотклонение „задържане...

БСП се включи в Общобългарския поход за мир – срещу изпращане на оръжие за Украйна

Социалисти от цялата страна защитиха своята позиция за мирно решаване на конфликта в Украйна Социалисти от цялата страна -...