fbpx
11.3 C
София
петък | 20.05.2022 | 01:18:14
петък | 20.05.2022 | 01:18:14
11.3 C
София

Ученици от Ямбол създадоха биоразградима маска и получиха награда от БАН

Тя може да се ползва два часа

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Двама десетокласници от Природо-математическата гимназия “Атанас Радев” в Ямбол получиха специалната награда от Ученическия институт на Българската академия на науките за разработването на биоразградима предпазна маска за лице. Техен научен ръководител е преподавателят им по биология Даниела Паликова.

Иновативната маска е изработена от оризова хартия с конопени връзки, като и двата материала се разграждат в природата.

“Тръгнахме да проучваме от какви растения може да изработим такава маска и имаше три варианта – ориз, бамбук и коноп. Конопът се отглежда изключително бавно и има тежка обработка, а бамбук не се отглежда. Стигнахме до варианта с маска от оризова хартия”, разказа Стефания Лазарова.

“Производството на оризова хартия е много лесно и става в домашни условия. Доказано е, че в порите на оризовата хартия се задържат бактериите, което ни даде основание да твърдим, че тази маска е годна за употреба и важи в случая”, добави в ефира на bTV нейният партньор в проекта Александър Капарански.

Биоразградимите маски могат да се ползват два часа, а след известен период може да се ползват отново.

Вече са направени първите стъпки за сертифициране на маската, което е първа стъпка към масовото производство.

Себестойността на една маска е 0,50 лв., а при масово производство се очаква да стане и по-ниска.

- Реклама -spot_imgspot_img
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук