27.01.2023 | петък | 00:42

Ученици от гр. Септември поздравиха Велислав Минеков по случай ромската нова година

Публикувано:

Сподели поста:

Ученици от гр. Септември поздравиха министъра на културата по случай ромската Нова Година – Василица. Проф. Велислав Минеков прие в Министерството на културата ученици от 8 до 12 клас от Професионалната гимназия по механизация на земеделското стопанство. Те бяха придружавани от своите преподаватели Павлинка Табакова, Костадинка Михова, Марина Кадийска, както и от помощник-директорката Фанка Байлова и Силвия Станчева, регионален педагогически координатор на Център „Амалипе”.

Децата пожелаха на министъра и екипа на Министерството на културата здраве, благополучие и берекет през Новата година. Споделиха обичта си към фолклора на различните етноси, своите мечти и надежди, като представиха и два празнични танца. Изключително колоритни бяха костюмите, в които бяха облечени учениците и особено тези на двамата кукери. 

„Много ме трогнахте, просълзихте ме. На свой ред аз също Ви желая да сте много здрави, това, което ни показахте днес, е вълшебство!”, обърна се министър Минеков към децата и техните преподаватели. Той се пошегува, че се е почувствал истински щастлив в едно министерство, пълно с чиновници като него, тъй като не е имал досега подобно приятно колоритно посещение.

Преподавателите от училището в гр. Септември благодариха за оказаното внимание към децата, които са подготвили празничната програма с много желание и ентусиазъм, като дори сами са измислили хореографията. Те поканиха министър Минеков да посети гимназията в гр. Септември, за да се запознае и с другите културни дейности, които развива. „Борим се за всяко едно дете в малките населени места”, изтъкнаха преподавателите.

Празникът „Василица” се почита от ромската общност като начало на Новата година и се отбелязва на 14 януари. Нарича се още Василица, Васильовден или Банго Василий (куцият Васил). На този ден десетки училища, общностни центрове и младежки клубове от цялата страна организират тържества, с които представят богатството от фолклорните традиции на различните етноси в България. През 2023 г. е и първото присъствено отбелязване в София след пандемията от Ковид-19.

Празнуването на Василица е свързано с няколко ромски легенди. В някои от тях Банго Василий е застъпник и защитник на ромите. Той възстановява моста, разрушен от дявола, по който преминават ромите. В други легенди Банго Василий е куц овчар, който спасява давещо се ромско дете или пък приютява бягащ от неприятелите си циганин.

Според друго предание Свети Василий е спасил циганския род от удавяне в бушуващото море. Дълбоките води щели да погълнат ромите, но беловласият светия изпратил ято гъски. Ромите се покачили на тях и стигнали невредими до отсрещния бряг. Оттогава те почитат своя спасител на 14 януари и в негова чест наричат празника Василица.

Банго Василий е семеен празник и задължително се посреща с птиче месо – гъска или петел. При всички ромски групи вечерята на 13-и срещу 14 януари играе изключително важна роля и е изпълнена с богата символика. На трапезата има сарми, баница с късмети, питка, вино, ракия. Трапезата се прекадява и благославя, всички си вземат прошка с целуване на ръка.

Домовете, в които се празнува Банго Василий, остават заключени до полунощ на 13 януари, за да не избяга късметът. Едва след настъпването на Новата година ромите започват да посрещат гости, като се надяват първият гостенин в дома им да е добър човек, за да им донесе късмет. В полунощ настъпват Васильовден и Новата година. От този момент започва и сурвакането.

Новините от България

Следете новините от всяка община в България в национална информационна медия "България1".

meteoONE

София
силен снеговалеж
-0.8 ° C
-0.4 °
-1.2 °
96 %
3.1kmh
100 %
чт
-0 °
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °
newsONE Newsroom
newsONE Newsroomhttp://www.newsone.bg
Информационна агенция newsONE.bg е безпристрастна и следва световните практики за обективна журналистика, без да се влияе от политически и икономически интереси. Основната мисия на агенцията е да стане основен и предпочитан източник на навременна, проверена, полезна и детайлна информация за новините от цялата страна. Основана през 2021-а година, newsONE бързо се наложи като един от предпочитаните източници на точна, навременна и безпристрастна информация. newsONE e единствената информационна агенция в България, която има и собствен денонощен новинарски канал, който се излъчва по кабел и сателит на територията на България и Европа. newsONE e първата информационна агенция в страната, която изгражда регионални центрове в 10 града.
София
силен снеговалеж
-0.8 ° C
-0.4 °
-1.2 °
96 %
3.1kmh
100 %
чт
-0 °
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °

Прочети още

Оригиналният HBO драматичен сериал „Наследници“ се завръща с четвърти сезон на 27 март

Създаден от Джеси Армстронг, четвъртият сезон на наградения с Emmy® оригинален драматичен сериал на HBO Наследници дебютира в...

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа #саботаж #НПК #съдебна #реформа #разследване #ПП #ДБ #заседание #Възраждане #ИванГешев

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 26.01.2023 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -5 С до +9°С. Времето над страната е облачно. Слаб вятър духа в областите:...

Георги Първанов: Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата

Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата. Особено на фона на безпринципния изблик на любов...