fbpx
26.8 C
София
19 август 2022 | петък | 13:43

Ученици от 5 до 12 клас в София преминават в дистанционна форма на обучение от утре

Столичният оперативен щаб предлага най-малките от 1 до 4 клас да останат в класните стаи до края на седмицата

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Учениците от 5 до 12 клас в София преминават в “онлайн” обучение от 21 октомври, четвъртък, обяви Столична община. Оперативният щаб към кмета Йорданка Фандъкова излезе с предложение най-малките, тези от 1 до 4 клас, да продължат с присъствена форма в училище до края на тази седмица, като основният аргумент, който беше изтъкнат, е ниската заболеваемост в този сегмент на средното образование.

“Разговарях лично с министъра на образованието проф. Денков и го запознах с нашите аргументи – първо, актуалните данни за карантинираните паралелки показват най-нисък процент в началния етап (4% в начален етап, 7% – в прогимназиален и 8% в гимназиален), и второ, нуждата от време родителите на най-малките деца, които не могат да остават сами, да направят организация”, заяви столичният кмет.

В 6 общини от Софийска област също преминават към онлайн обучение – Ботевград, Своге, Сливница, Костинброд, Етрополе и Горна Малина.

Според доклада на Столичната здравна инспекция , изнесен пред столичния оперативен щаб, регистрираната заболеваемост в София на 14-дневна база е 812 на 100 000 души. Съгласно издадената от министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров заповед обаче, присъствените учебни занятия следва да бъдат преустановени при статистика на заболеваемост от 750 души на 100 000. Предстои да се разбере дали просветното ведомство ще се вслуша в предложението на Столична община.

Към момента решенията за затваряне на учебни заведения ще се взимат на база решения на общините, обясни по-рано през деня министърът на образованието.

“През последните две седмици има рязко нарастване на случаите на заразени, от месеци нашата грижа в МОН е да осигурим присъствено обучение, но без да подлагаме на висок риск живота и здравето на учениците и учителите. Министерството на здравеопазването има пълната ни подкрепа, че мерките, които предприема, ще се прилагат в нашата система”, каза Денков.

В момента се актуализират насоките, приети преди 15 септември, за да са в пълно съответствие със заповедта от вчера, като актуализираните насоки ще бъдат утвърдени от здравния и просветен министър, за да имат задължителна стойност в системата на предучилищното и училищното образование.

По-рано през деня здравният министър препотвърди, че зелени сертификати не се предвиждат все още за хората, които работят в образователната система.

- РЕКЛАМА -spot_img
Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img