27.01.2023 | петък | 12:43

“Ученически отдих и спорт”: Министър Денков изнесе данни от одитен доклад в нарушение на закона

Публикувано:

Сподели поста:

„Ученически отдих и спорт“ ЕАД отказва да е залог в политически сблъсъци и предизборни кампании. Това се посочва в позиция на дружеството по повод твърденията на Министерството на образованието и науката, че няма документи или регистрации за почти 8 млн. лв., платени от Министерството за почивки на ученици в базите на „Ученически отдих и спорт“ ЕАД (УОС).

„Днес министърът на образованието и науката проф. Денков изнесе пред медиите част от одитен доклад, според който за 4 месеца са констатирани хиляди фиктивни почивки в базите на УОС. Министър Денков прави това в нарушение на закона, според който одитният доклад трябва да бъде предоставен първо на ръководството на дружеството за обсъждане с право на коментар, преди да се изнасят данните публично. Това лишава ръководството от възможността да реагира своевременно и да направят съответни възражения“, се казва още в позицията.

https://www.newsone.bg/obrazovatelniyat-ministar-nikolaj-denkov-podava-signal-do-glavniya-prokuror-i-adfi-zaradi-ustanoveni-fiktivni-uchenicheski-pochivki-i-dokumenti-s-nevyarno-sadarzhanie-ot-druzhestvoto-uc/

„Министър Денков вероятно е подведен, макар и несъзнателно, тъй като част от цифрите категорично си противоречат. Ако той наистина твърди, че от 8 млн. са върнати 1 и откраднати 7 млн., то това означава, че за последните 3 години дружеството не е работило изобщо. Ако това е така, къде е бил принципалът и защо МОН не е реагирало тогава“, питат от дружеството.

Според тях само за месеците на управление на министър Денков и с неговия подпис те са получили 1 710 000 лв. срещу предоставени фактури, от които 570 000 за времето, в което дружеството е одитирано. В случай, че одиторите са имали някакви съмнения за нарушения, е трябвало да спрат тези пари.


“Припомняме, че сегашното ръководство получи управлението в изключително тежко финансово състояние, със задължения от 2.5 млн. лв., а в момента дружеството няма текущи задължения. В този смисъл атаката точно в този момент оценяваме единствено и само като политическа битка между опоненти. В противен случай би било редно МОН да проведе среща с ръководството на УОС, да се започне първо с проблемите, в т.ч. и изключителни тежките последствия от ковид кризата. До този момент такава среща не е имало за периода на управление на министър Денков“, посочват от УОС.

Оттам посочват, че в същото това време Министерството е пуснало ваучери за по 100.00 лв. за нощувка в частни хотели, при 18 лв. възможност за почивка в базите на УОС и са нанесли на дружеството удар чрез откровена нелоялна конкуренция. Те тълкуват това действие като умишлено водене на дружеството към фалит или откровен непрофесионализъм.

„Министър Денков сподели, че ще назначи още двама души в ръководството на УОС. Ако е вярно твърдението му, че то е в тежко финансово състояние, необходимо ли е да се дават още 100 000 лв. за възнаграждения, вместо да се вложат в обновяване на материалната база“, питат от дружеството.

Коментират и обвиненията в документални измами.

„Обвинения в документални измами са предположения на министъра и те трябва да бъдат доказани по съответния ред. Тъй като ние не разполагаме с одитния доклад, очакваме все пак той да ни бъде предоставен и след като се запознаем със съдържанието, по същия начин публично пред медиите ще го коментираме“, допълват оттам.

Новините от България

Следете новините от всяка община в България в национална информационна медия "България1".

meteoONE

София
облачно
-0.2 ° C
0.7 °
-1.2 °
95 %
2.1kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °
вт
2 °
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
София
облачно
-0.2 ° C
0.7 °
-1.2 °
95 %
2.1kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °
вт
2 °

Прочети още

Приложение BNT NEWS на БНТ е с нова, усъвършенствана версия

През 2023 г. Българската национална телевизия продължава успешната реализация на своята стратегия за развитие, в която дигитализацията е...

Разследване за незаконна банкова дейност

Под ръководството на Окръжна прокуратура – Видин се води разследване за извършени престъпления по чл. 321, ал.3, вр....

Повече чужденци посещават България

Пътуванията на български граждани в чужбина през декември 2022 г. са 604.7 хил., или с 9.7% над регистрираните...

ВМРО: Столичният общински съвет трябва да провери спешно гробищните паркове в София

Хаосът и разрухата там са обида към столичани Общинските съветници на ВМРО в Столичния общински съвет отново подготвят предложение...