fbpx
23 C
София
20 август 2022 | събота | 01:00

Учени откриха идеално запазен ембрион на динозавър на 66 милиона години

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Учени обявиха, че са открили перфектно запазен ембрион на динозавър, който се е подготвял да се излюпи от яйцето си, точно като пиле. Ембрионът е открит в Гуанджоу в Южен Китай и изследователите смятат, че е на поне 66 милиона години.

Яйцето на динозавъра, което съдържа ембриона, “отлежава” от години в склад в Природонаучния музей Yingliang Stone в Нанан, Китай – до 2015 г., когато служител забелязва кости, които стърчат от черупката, и се замисля дали пък то не може да съдържа неизлюпен динозавър.

“Музеят разбра, че може да става въпрос за важен екземпляр и затова се свърза с нас, за да разгледаме яйцето”, казва д-р Уайсъм Ма от Университета в Бирмингам във Великобритания.

“Ние от своя страна бяхме изненадани да открием в него този красиво запазен ембрион”, уточнява тя.

24-сантиметровият скелет на неизлюпения динозавър е навит вътре в яйцето, като главата му е плътно прибрана в тялото. Яйцето е дълго 17 сантиметра и широко 8 сантиметра.

Художествена реконструкция на бебето – динозавър.

“Изглежда, че яйцето е на възраст между 72 и 66 милиона години. Вероятно е заровено бързо в пясък или кал, за да се запази толкова забележително”, казва д-р Ма и допълва, че така добре запазени ембриони на динозаври се намират много рядко.

Смята се, че става въпрос за беззъб динозавър теропод или овирапторозавър, който е наречен Бейби Инлян.

Откритието дава на изследователите по-добра информация за връзката между динозаврите и съвременните птици. Вкаменелостите показват, че ембрионът е бил в извита позиция, известна като “прибиране” – поведение, което се наблюдава при птиците малко преди да се излюпят.

“Това показва, че подобно поведение на съвременните птици за първи път е еволюирало и е възникнало сред техните предци динозаврите”, каза д-р Ма.

Овирапторозаврите са били пернати динозаври, живели на територията на днешна Азия и Северна Америка през периода на късната креда – преди между 66 милиона и 100 милиона години.

Палеонтологът проф. Стив Брусат, който също е част от изследователския екип, написа в Туитър, че това е „една от най-изумителните вкаменелости на динозаври“, които някога е виждал, и че ембрионът е на ръба на излюпването.

- РЕКЛАМА -spot_img
Георги Донков
Георги Донковhttp://www.newsone.bg
От близо 30 години Георги Донков работи като журналист. Практикувал е професията в почти всички видове медии, в различни точки на света. Макар че най-дълго е работил в телевизията, голямата му любов си остава радиото, а последната му страст са онлайн медиите.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img