fbpx
31.5 C
София
8 август 2022 | понеделник | 18:27

Учени обясниха защо бялото вино трябва да е в тъмни бутилки

Изследването е обхванало 24 вида бели вина, сред които пино гри, шардоне, траминер

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Италиански учени установиха, че бялото вино в прозрачни бутилки реагира със светлината и се получава неприятна миризма, която може да варира от “варено зеле” до “мокро куче”, съобщи Дейли мейл. 

“Светлината може силно да увреди профила на аромата и сетивния идентитет на белите вина за по-малко от седмица на рафт в прозрачна бутилка”, твърдят специалисти от университета в Тренто в статия, публикувана в сп. “Протоколи на американската Национална академия на науките”. 

Изследването е обхванало 24 вида бели вина, сред които пино гри, шардоне, траминер – общо 1024 бутилки. Анализът разкрива, че само за седем дни органичните съединения терпени, които придават флоралния и плодов аромат,  намаляват с 10 до 30 процента.

Съединенията, които осигуряват сложните дървесни нотки, се губят с 30 до 70 процента. Когато белите вина са в тъмни бутилки, те се запазват до 50 дни, пише БТА.

В прозрачни бутилки нивата на съединения, придаващи по-кисел вкус, се увеличават при шардоне и пино гри, сочат данните от проучването. 

- РЕКЛАМА -spot_img
Нели Ставрева
Нели Ставреваhttp://www.newsone.bg
Журналист с дългогодишен опит в печатни и електронни издания. Дипломиран журналист в “Университета за Национално и световно стопанство”. Работила е като редактор и продуцент във водещи български масмедии.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here