fbpx
17.8 C
София
петък | 27.05.2022 | 03:10:19
петък | 27.05.2022 | 03:10:19
17.8 C
София

Турската лира се стабилизира постепенно

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Турската лира се стабилизира днес, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви нови мерки за защита на спестяванията на турците от колебанията на валутните курсове, предаде Ройтерс.

Лирата достигна 12,25 за долар тази сутрин, а вчера търговията бе закрита при курс от 12,4 лири за долар, което бе повишаване от 6 процента на стойността й.

В понеделник, когато президентът обяви плана за защита на депозитите в лири от по-нататъшно обезценяване, лирата се бе сринала с 10 процента, след което започна да възстановява стойността си.

Тази година турската национална валута се обезцени с около 40 процента заради политиката на Ердоган за поддържане на ниски лихви. В най-ниската си стойност лирата се бе обезценила с около 60 на сто, информира БТА.

Повече от половината от спестяванията на турците са в чуждестранна валута и злато, според данни на централната банка.

В понеделник Ердоган въведе серия от мерки, които прехвърлят бремето на слабата национална валута към централната банка и имат за цел да насърчат турците да държат спестяванията си в лири вместо в долари.

Анализатори и банкери предупредиха, че ако държавата бъде принудена да покрие загубите на вложителите, инфлацията ще бъде подхранена допълнително и това ще се отрази зле на дефицита.

Правителството определи възстановяването на лирата като голяма победа, но икономисти нарекоха политиката на Ердоган безразсъдна и посочиха, че сегашната инфлация от 21 процента ще скочи през следващата година на 30 на сто.

- Реклама -spot_imgspot_img
Георги Донков
Георги Донковhttp://www.newsone.bg
От близо 30 години Георги Донков работи като журналист. Практикувал е професията в почти всички видове медии, в различни точки на света. Макар че най-дълго е работил в телевизията, голямата му любов си остава радиото, а последната му страст са онлайн медиите.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук