8.12.2022 | четвъртък | 01:50

Турската лира продължава да дълбае дъното, Ердоган въвежда промени в икономическия модел

Публикувано:

Сподели поста:

Турската лира продължава да бележи рекордни спадове. В понеделник тя девалвира с нови 0.7% спрямо американския долар. Рекордните загуби за турската валута са на фона на инфлация от над 21% в южната ни съседка. От началото на годината лирата е загубила 40% от стойността си.

Междувременно президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви, че страната започва прилагането на нов икономически модел, който се базира на ниски лихвени проценти и растеж, основан на инвестиции, заетост и производство.

Пред свои съпартийци от „Партията на справедливостта и развитието“, както и в интервю пред местна телевизия, Ердоган е мотивирал решението за прилагането на нова икономическа стратегия, опитвайки се да убеди аудиторията, че актуалните трудности пред страната са временно явление.

Рекордна инфлация в Турция - Бизнес - БНР Новини
Към края на октомври Турция зае 8-о място в света по инфлация

„Започнахме нова ера, за да преодолеем хватката на лихвените проценти и да постигнем икономически растеж. Ще привлечем чужди инвеститори“, е заявил турският президент по време на заседание на Централния управителен съвет на ПСР миналата седмица.

Ердоган е посочил, че страната може да произвежда по-евтини стоки, които да продава на Европа и да си осигури приходи в чужда валута по примера на Китай.

„Китай постигна растеж с младото си население, индустрия и производство. Ние обаче сме по-близо до пазара, в сравнение с тях“, отбелязва президентът, твърдейки, че Турция разполага с повече предимства пред азиатската страна, от гледна точка на възможност за привличане на чужди инвеститори.

Ердоган мотивира решението за нов модел на растеж и с Германия. Той обясни, че страната отдавна следва политика на ниски лихвени проценти и подобна икономическа логика трябва да бъде последвана и от Анкара.

„Избрахме трудният път“, е казал той, давайки надежди, че първите положителни резултати от подхода в икономическата политика на страната ще дойдат след шест месеца, когато турските граждани ще започнат да усещат положителна промяна.

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
ясно небе
2.4 ° C
2.9 °
1.8 °
96 %
0kmh
9 %
чт
10 °
пт
11 °
сб
14 °
нд
11 °
пн
10 °

Прочети още

Победители в конкурса „Иновативно предприятие на годината 2022″

Победители в конкурса „Иновативно предприятие на годината 2022"

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на ЕЦБ Кристин Лагард

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на ЕЦБ Кристин Лагард

Иван Шишков: До няколко дни ще са готови допълнителни указания към общините за прилагане на индексацията на договорите в строителството

Иван Шишков: До няколко дни ще са готови допълнителни указания към общините за прилагане на индексацията на договорите в строителството

ЕК ще представлява България при оспорване на фактура за допълнителни разходи по предварително споразумение за закупуване, производство, закупуване и доставка на ваксина срещу COVID-19...

ЕК ще представлява България при оспорване на фактура за допълнителни разходи по предварително споразумение за закупуване, производство, закупуване и доставка на ваксина срещу COVID-19 в ЕС