fbpx
More

  Турция заяви на САЩ, че иска “конкретни стъпки” от Финландия и Швеция преди присъединяването им към НАТО

  Страната се противопостави на присъединяването на двете държави към западния отбранителен алианс на основание, че в тях се намират хора, свързани с Кюрдската работническа партия

  Главният съветник на турския президент заяви пред американския си колега, че Турция иска “конкретни стъпки” относно съществуването на това, което тя нарича “терористични организации” във Финландия и Швеция, преди да обмисли техните молби за членство в НАТО, съобщи турското президентство, цитирано то Ройтерс.

  Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан и Ибрахим Калън, главен съветник по външната политика на президента Тайип Ердоган,разговаряха днес, за да обсъдят кандидатурите за членство в НАТО и войната в Украйна, гласи изявление на турското президентство, допълва БТА.

  Турция се противопостави на присъединяването на двете държави към западния отбранителен алианс на основание, че в тях се намират хора, свързани с Кюрдската работническа партия (ПКК) и други, които тя смята за терористи, както и поради факта, че Финландия и Швеция са спрели износа си на оръжия за Турция през 2019 г.

  В изявление на турското президентство се казва, че Калън е казал Съливан в телефонен разговор, че държавите, които искат да се присъединят към НАТО, трябва “да възприемат ценностите и принципите на алианса в областта на сигурността и борбата с тероризма”.
  “Беше подчертано, че е наложително Швеция и Финландия да предприемат конкретни стъпки по отношение на терористичните организациите, които заплашват националната сигурност на Турция”, се казва в съобщението.