fbpx
14.9 C
София
четвъртък | 26.05.2022 | 05:28:01
четвъртък | 26.05.2022 | 05:28:01
14.9 C
София

Турция замрази активи на близо 800 души заради подозрения във финансиране на тероризъм

Анкара твърди, че засегнатите от санкциите са подпомагали ПКК и Фетхуллах Гюлен

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Турция замрази финансови активи на 770 души и американска фондация, за които Анкара твърди, че са участвали във финансирането на организации, които южната ни съседка определя като терористични.

Базираната в Чикаго фондация “Ниагара” е със замразени активи в Турция, защото местните служби твърдят, че тя е свързана с живеещия в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен. Анкара обвинява Гюлен за организирането и провеждането на опита за преврат от 2016 г.

Кой е Фетхуллах Гюлен - имамът, нарочен от Ердоган за узурпатор - Webcafe.bg
Феттуллах Гюлен – имамът, който президентът на Турция Реджеп Ердоган посочи като организатор на опита за преврат от 2016 г.

Пресата посочва, че други 400 души също са понесли финансови рестрикции заради връзки с Гюлен.

Анкара мотивира решението за предприетите действия с “наличие на разумни основания, че посочените в списъка са извършили действия, които законът определя като криминално финансиране на тероризъм и нелегално предоставяне и събиране на средства”.

Финансови активи на други 200 души пък бяха замразени поради връзки с определяната от Турция за терористична организация Кюрдска работническа партия (ПКК).

Местните власти обясняват, че част от тези хора са имали отношения с въоръжени милиции на “Ислямска държава”.

Миналата седмица Турция проведе мащабна операция за залавянето на 102-ма души, които, по информация на разузнаването на страната, имат връзка с организацията на Гюлен – ФЕТО.

Част от тях са заемали държавни постове и са били уволнени след опита за преврат през 2016 г.

- Реклама -spot_imgspot_img
Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук