fbpx
11.3 C
София
петък | 20.05.2022 | 01:20:40
петък | 20.05.2022 | 01:20:40
11.3 C
София

Турция сменя името си за международна употреба

Турското външно министерство и държавните институции вече въведоха промяната

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Турция е предприела кампания за налагане на турския вариант на наименованието ѝ – от “Turkey” на “Turkiye” – за международна употреба, съобщиха турски медии, цитирайки директора по комуникациите на турското президентство Фахреттин Алтун .

Според Алтун кампанията “Hello Turkiye” има за цел да наложи този вариант на името по настояване на президента Реджеп Тайип Ердоган. В специален циркуляр Ердоган посочва да се използва вече името Turkiye вместо английското Turkey в надписите на стоките за износ. Това важи и за комуникацията с други държави и международни организации и институции.

Турското външно министерство и други държавни институции и медии вече въведоха промяната. Държавната Анадолска агенция в английската си версия и държавната телевизия TRT World вече използват Turkiye вместо досегашното Turkey.

Говорител на ООН коментира, че постоянната мисия на Турция е влязла в контакт с протокола на организацията, за да провери каква е процедурата за обсъждане на смяна на името на страната. До този момент обаче не е имало официална комуникация по въпроса, отбелязват световните агенции.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук