fbpx
More

  Турция се опитва да изтъргува отпадането на ветото срещу Швеция и Финландия за разширение на НАТО

  Миналата седмица Финландия и Швеция официално подадоха молбите си за членство в НАТО, но Турция изненада съюзниците си от пакта като се противопостави на присъединяването на двете страни

  Анкара вижда положителна нагласа към вдигане на ембаргото на Финландия и Швеция за износ на оръжие за Турция. Това заяви говорителят на президента Реджеп Ердоган – Ибрахим Калън, след преговорите с делегациите на двете страни-кандидатки за членство в НАТО, които се проведоха в Анкара. Ибрахим Калън определи разговорите като “приятно развитие”.

  Финландия и Швеция забраниха износа на оръжие за Турция след военната й офанзива в Сирия срещу кюрдските отряди за народна самоотбрана, които Анкара счита за идентични с ПКК.

  Миналата седмица Финландия и Швеция официално подадоха молбите си за членство в НАТО, но Турция изненада съюзниците си от пакта като се противопостави на присъединяването на двете страни. Мотивът е, че приемат на своя територия хора, свързани с Кюрдската работническа партия и последователи на Фетуллах Гюлен, който според властите в Анкара стои зад опита за преврат от 2016 година.

  Анкара твърдо настоява за отмяна на ограниченията, наложени от Стокхолм и Хелзинки, за износа на отбранително оборудване за Турция.