fbpx
19.1 C
София
13 август 2022 | събота | 00:23

Турция все още се надява да получи F-16

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Турция все още се надява да получи възможност да закупи F-16.

Нови разговори по темата предстоят между Вашингтон и Анкара на 15 август, заяви турският министър на отбраната Хулуси Акар.

Турция все още иска да купи 40 нови F-16 и 79 комплекта за модернизиране на наличните си ескадрили, след като участието ѝ в проекта за самолетите F-35 беше прекратено поради разполагането на системата за противовъздушна отбрана С-400 от Русия.

От началото на 2022 г. Анкара и Вашингтон са провели три срещи относно F-16. Турция се стреми да модернизира военновъздушния си флот в съответствие с нуждите си в областта на сигурността.

“Вашингтон изрази положителната си позиция по отношение на продажбата”, заяви Акар.

Разговорите с колегата му от САЩ Лойд Остин и последната среща на президента Реджеп Тайип Ердоган с президента на САЩ Джо Байдън в края на юни в Мадрид, дават основание за оптимизъм у Анкара.

Въпреки положителната нагласа на американците обаче, Конгресът на САЩ наскоро прие законопроект, който задължава Белия дом да докаже, че покупката ще бъде в интерес на Америка и тези военни самолети няма да бъдат използвани за агресия срещу Гърция.

- РЕКЛАМА -spot_img
Росица Лаханова
Росица Лахановаhttp://www.newsone.bg
Росица Лаханова е родена в София. Завършва Журналистика и Българска филология със специалност “Езикознание” . Мечтае да се занимава със старобългарски език, но съдбата я изпраща в телевизията. Работи в сферата на електронните медии от 1999. Била е редактор, сценарист и водещ в сутрешен блок, съботно-неделни и нощни блокове в телевизиите НКТ “Евроком”-София, ББТ, “Диема”, “7 дни”, БНТ. От 1.6.2022 е член на екипа на NewsOne LIVE TV. Обича театъра, конния спорт и бързите коли. Любима книга - “Малкият принц”, верую : най-важните неща се виждат със сърцето.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img