fbpx
15.8 C
София
5 юли 2022 | вторник | 07:46

Турция опитва да блокира разширението на НАТО

Вашингтон ще си сътрудничи с Хелзинки и Стокхолм, в периода, докато молбите им  в НАТО се разглеждат от страните членки

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img

Решението на Швеция и Финландия да се присъединят към НАТО е възприемано като повратна точка за европейската сигурност, след като двете страни официално подадоха молбите си за присъединяване към алианса.

Същевременно, Турция е блокирала започването на преговорите за присъединяването им.

По тази причина процедурата не може да започне незабавно. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви по-рано, че Анкара не може да се съгласи с предложеното разширяване на НАТО, защото то ще подкопае вътрешната сигурност на пакта. Той повтори твърденията на турското правителство, че Швеция и Финландия на практика подпомагат тероризма чрез подкрепата си за   по неговите думи: кюрдските терористи.

Вашингтон ще си сътрудничи с Хелзинки и Стокхолм, в периода, докато молбите им  в НАТО се разглеждат от страните членки.

Това обещание даде американският президент Джо Байдън след като приветства намеренията на двете скандинавски държави да се присъединят към НАТО и на фона на позицията на Анкара.

 

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
Иван Петрински
Иван Петринскиhttp://www.newsone.bg
Иван Петрински е журналист с дългогодишен опит като редактор и автор и основател на печатни и електронни медии. Дългогодишен кореспондент и коментатор по темата за гръцката криза за български телевизии и радиостанции. Създател, главен редактор и автор в медии за българите в чужбина. Участник в множество международни медийни срещи. Човек с голям опит в комуникацията с българската диаспора и проблемите, свързани с битието на нашите сънародници зад граница.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here