fbpx
More

  Трудна нощ на полско-беларуската граница: Мигранти продължават опитите си да проникнат на територията на ЕС

  Полша и Литва обявиха извънредно положение заради мигрантската криза

  Мигранти от арабски и африкански държави продължават да се трупат по беларуско-полската граница в опит да проникнат на територия на страна-членка на Европейския съюз. Стотици от тях направиха лагер, на когото да нощуват, докато не успеят да преминат отвъд браздата. Температурите обаче са ниски, липсват основни условия за живот.

  “Не беше спокойна нощ. Имаше много опити за нарушаване на границата с Беларус!”, обяви полският военен военен министър Мариус Блажджак пред телевизионния канал PR1.

  Полша и държави-членки на ЕС обвиняват Беларус, че провокира нелегалното проникване на мигранти от Африка и Близкия Изток като отговор на наложените санкции на режима в Минск, заради нарушаване на човешките права.

  Полското частно радио RFM съобщи, че във вторник следобед границата е щурмувана от 200 емигранти, а други 60 са се опитали да влязат в страната след полунощ. Кризисната ситуация наложи изпращането на допълнителни военни сили в района, като полският военен министър уточни, че към момента те са около 15 000 души.

  Migrants aided by Belarus try to push across Polish border : NPR
  Телени заграждения и войници възпират бежанците от проникване в Полша. Опити за нелегално преминаване имаше и през нощта.

  Европейски дипломати обявиха пред Ройтерс, че се обмисля налагането на допълнителни санкции на Минск, които ще засегнат около 30 физически и юридически лица, включително беларуския външен министър. По-рано Брюксел определи действията на Александър Лукашенко като “тактики от гангстерски тип”.

  Германският външен министър определи кадрите по границата като “ужасяващи” и определи политиката на Лукашенко като “безскрупулна и цинична игра”.

  Междувременно Полша и Литва обявиха извънредно положение. Вилнюс разпореди в страната да бъдат допускани само местни граждани и то със специален пропуск. А парламентът във Варшава одобри изграждането на погранична възпираща стена.

  “Не искам да плаша никого, но трябва да сме готови за всякакви непредвидени ситуации”, каза литовският премиер Ингрида Шимоните.

  Смята се, че от началото на бежанската офанзива по границата, поне 7 души са загубили живота си.