5.12.2022 | понеделник | 21:12

Трудна нощ на полско-беларуската граница: Мигранти продължават опитите си да проникнат на територията на ЕС

Публикувано:

Сподели поста:

Мигранти от арабски и африкански държави продължават да се трупат по беларуско-полската граница в опит да проникнат на територия на страна-членка на Европейския съюз. Стотици от тях направиха лагер, на когото да нощуват, докато не успеят да преминат отвъд браздата. Температурите обаче са ниски, липсват основни условия за живот.

„Не беше спокойна нощ. Имаше много опити за нарушаване на границата с Беларус!“, обяви полският военен военен министър Мариус Блажджак пред телевизионния канал PR1.

Полша и държави-членки на ЕС обвиняват Беларус, че провокира нелегалното проникване на мигранти от Африка и Близкия Изток като отговор на наложените санкции на режима в Минск, заради нарушаване на човешките права.

Полското частно радио RFM съобщи, че във вторник следобед границата е щурмувана от 200 емигранти, а други 60 са се опитали да влязат в страната след полунощ. Кризисната ситуация наложи изпращането на допълнителни военни сили в района, като полският военен министър уточни, че към момента те са около 15 000 души.

Migrants aided by Belarus try to push across Polish border : NPR
Телени заграждения и войници възпират бежанците от проникване в Полша. Опити за нелегално преминаване имаше и през нощта.

Европейски дипломати обявиха пред Ройтерс, че се обмисля налагането на допълнителни санкции на Минск, които ще засегнат около 30 физически и юридически лица, включително беларуския външен министър. По-рано Брюксел определи действията на Александър Лукашенко като „тактики от гангстерски тип“.

Германският външен министър определи кадрите по границата като „ужасяващи“ и определи политиката на Лукашенко като „безскрупулна и цинична игра“.

Междувременно Полша и Литва обявиха извънредно положение. Вилнюс разпореди в страната да бъдат допускани само местни граждани и то със специален пропуск. А парламентът във Варшава одобри изграждането на погранична възпираща стена.

„Не искам да плаша никого, но трябва да сме готови за всякакви непредвидени ситуации“, каза литовският премиер Ингрида Шимоните.

Смята се, че от началото на бежанската офанзива по границата, поне 7 души са загубили живота си.

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
облачно
5 ° C
5.2 °
4.8 °
89 %
3.1kmh
100 %
пн
6 °
вт
9 °
ср
10 °
чт
11 °
пт
9 °

Прочети още

Румен Радев на среща с президента на ЕБВР: България работи за дългосрочни решения, които да гарантират надеждност и автономност на енергетиката

България работи за дългосрочни решения, които да гарантират надеждност и автономност на енергетиката и да минимизират негативните ефекти...

Никола Стоянов ще участва в откриването на кръгла маса на тема „Дигитализация, киберсигурност и местно самоуправление“ в УНСС

Министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов ще участва в  официалното откриване на кръгла маса на тема „Дигитализация,...

Две олимпийски шампионки по карате застанаха зад инициативата “Избери живота”

Кампанията “Избери живота” #СприНавреме беше подкрепена от участниците в уникално спортно събитие с двама олимпийски шампиони по карате,...

Румен Радев: България е изпълнила всички технически критерии за Шенген и ще продължи да отстоява достойнството и интересите си (видео)

Беше грешка, че допуснах и дадох шанс на хора, които откраднаха надеждите ни за промяна, посочи президентът Българската държава...