fbpx
24.1 C
София
12 август 2022 | петък | 14:37

Транспортен хаос в САЩ заради дългия уикенд за 4 юли

Очаква се пътуванията около националния празник Четвърти юли да надминат тези през предпандемичната 2019 година

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Очаква се пътуванията в САЩ през започващия дълъг уикенд около националния празник Четвърти юли да надминат тези през предпандемичната 2019 година. Пътуващите из цялата страна обаче се сблъскват със стотици отменени и хиляди закъсняващи полети, както това се случваше и по-рано през седмицата, предаде Асошиейтед прес. 

Службата за сигурност на транспорта е проверила над 2,4 пътници по американските летища в четвъртък или със 17 процента повече спрямо същия ден преди празника през 2019 година. 

Вероятно поне веднъж през започващия уикенд авиотрафикът в САЩ ще отбележи рекорд за периода след избухването на пандемията от Ковид-19=

Движението по магистралите също ще бъде натоварено. Според прогнозите близо 48 милиона души ще поемат за пътуване на поне 50 мили (приблизително 80 км – бел. ред.) от дома им, което е малко под числата от 2019 година. Очаква се пътуванията с автомобил да поставят рекорд въпреки средната цена на бензина от близо 5 долара (за галон или 3,78 литра), предава БТА.

Пътуванията за удоволствие рязко се възстановиха тази година и това означава особено големи тълпи през дългите уикенди. 

Предвид че много от полетите вече са разпродадени, авиокомпаниите трудно ще успяват да намерят места за пътниците, чиито полети са били отменени. 

Към късния петък следобед на Източното крайбрежие на САЩ са отменени 500 полета, а други 1500 са забавени, според сайта за следене на авиотрафика “ФлайтЪуеър” (FlightAware). Предвид инцидентните гръмотевични бури в района на Ню Йорк Сити, броят им вероятно ще се увеличи. 

Федералните агенции се обвиняват взаимно за случващото се, а пътниците са хванати по средата, отбелязва АП.  

Авиокомпаниите все пак вероятно биха могли да превозят повече пътници, ако разполагаха с достатъчно персонал. Много американски превозвачи обаче свиха лятното си разписание след като лошото време, забавянията и липсата на достатъчно персонал доведоха до мащабно анулиране на полети през дългия уикенд в края на май около Деня в памет на загиналите във войните. 

Превозвачите платиха на хиляди служители да напуснат през ранните дни на пандемията, когато авиопътуванията се сринаха и приходите секнаха. Напоследък те отново наемат, но е необходимо време за обучението на пилоти, каквито особено силно не достигат. 

Сега авиокомпаниите се конкурират за служители с ключови умения и предлагат двуцифрени повишения на заплатите на пилотите, които се оказват в благоприятна позиция да преговарят за нови договори, отбелязва АП. 

- РЕКЛАМА -spot_img
Нели Ставрева
Нели Ставреваhttp://www.newsone.bg
Журналист с дългогодишен опит в печатни и електронни издания. Дипломиран журналист в “Университета за Национално и световно стопанство”. Работила е като редактор и продуцент във водещи български масмедии.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img